Sałata, rzodkiewka, botwina: jak bezpiecznie kupować nowalijki w dobie koronawirusa?

2020-04-24 14:36 Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska
Sałata, rzodkiewka, botwina: jak bezpiecznie kupować nowalijki w dobie koronawirusa?
Autor: Shutterstock

Nastała wiosna, a z nią czas na nowalijki! Pewnie zastanawiacie się, czy można śmiało kupować warzywa liściaste? Czy są bezpieczne? Odpowiadamy i rozwiewamy wszelkie wątpliwości. 

Bezpieczeństwo żywności

Pandemia, która tak dogłębnie wpływa na życie całego społeczeństwa, powinna budzić respekt i rzeczywiście to czyni. Z każdym dniem pojawia się coraz więcej pytań i wątpliwości, często kluczowych dla naszego codziennego funkcjonowania. Jednym z częściej analizowanych aspektów jest rozprzestrzenianie się koronawirusa oraz ewentualna rola w tym procederze artykułów spożywczych.

Stanowisko Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności na szczęście napawa optymizmem – aktualnie nie ma żadnych dowodów mogących świadczyć, że żywność może być prawdopodobnym źródłem bądź pośrednim ogniwem transmisji koronawirusa. Bycie przezornym zawsze jednak popłaca, wiedzą o tym tak producenci żywności, jak i wszyscy konsumenci.

Zobacz także: Koronawirus? Czy można zarazić się przez jedzenie?

Okiem producenta

W dobie koronawirusa na pierwszy plan wysuwa się bezpieczeństwo oferowanych produktów żywnościowych. Jak podkreśla Jarosław Korman, dyrektor handlowy w firmie Eisberg, jest to nierozerwalnie związane ze standardami higieny i zachowaniem czystości w zakładach produkcyjnych:

W naszym zakładzie restrykcyjne przepisy w zakresie higieny zostały wzmocnione poprzez wdrożenie dodatkowych rozwiązań. Utworzyliśmy kolejne punkty dezynfekcji rąk m.in. przy wejściach do firmy, rozszerzyliśmy też zakres stosowania maseczek ochronnych w całym obszarze produkcyjno-magazynowym. Aby uniknąć zanieczyszczenia żywności, w sposób szczególny należy zadbać o personel. Mamy to szczęście, że nasza produkcja jest w większości zautomatyzowana i surowiec po kilkuetapowym myciu nie ma już kontaktu z ludźmi. Jednak większość zakładów produkcyjnych nie ma takiego komfortu. Dlatego należy na bieżąco monitorować stan zdrowia pracowników. Nasza załoga została wyposażona w dodatkowe środki higieny, przeprowadziliśmy również kompleksowe szkolenia z zasad bezpieczeństwa i higieny pracy.

Zmiany w organizacji pracy, ograniczenia w dostępie do zakładu osób z zewnątrz to kolejne zalecania dla sektora spożywczego.

Wprowadziliśmy godzinną przerwę między zmianami, aby personel unikał kontaktów oraz zdecydowaliśmy, że osoby z grup ryzyka pozostaną w domach. Obserwujemy rozwój sytuacji i podejmujemy adekwatne działania, wszystko po to, by zabezpieczyć zarówno personel, jak i naszych Klientów – dodaje ekspert.

Również mniejsi producenci, tacy jak Pan Ziółko, organiczne gospodarstwo ogrodnicze prowadzone Marylę i Piotr Rutkowskich, wprowadził zmiany pozwalające na zachowanie czystości. Na swoich mediach społecznościowych upublicznił film na którym widać, że wszystkie warzywa liściaste zbierane są i pakowane przez osoby uzbrojone w maseczki i rękawiczki. Wprowadził także zestawy warzyw pakowane w kartony bezzwrotne i torby papierowe. Dzięki temu nie ma potrzeby stać i przebierać, a wystarczy jedynie zapłacić za gotowy zestaw, który starcza 4-osobowej rodzinie na 1 tydzień. 

Firmy dostawcze takie jak Zielona Skrzynka, która do tej pory dostarczała kartonowe skrzynki z warzywami pakowanymi w papierowe torby, od połowy kwietnia wprowadziła dodatkowo pokrywy kartonów. W ten sposób dostarczane warzywa zabezpieczone są przed zabrudzeniem i skażeniem. Dostawcy zgodnie z wytycznymi ministra zdrowia wyposażeni w rękawiczki i maseczki dostarczają skrzynki bezkontaktowo prosto pod drzwi konsumenta. 

Z perspektywy konsumenta

Choć żywność sama w sobie nie jest nośnikiem koronawirusa, może zostać zanieczyszczona przez człowieka. Stąd apele, także do konsumentów, o używanie rękawiczek ochronnych i stosowanie się do ogłoszonego, powszechnego obowiązku zakrywania nosa oraz ust.

Pamiętajmy również o zachowaniu bezpiecznej odległości, stojąc w kolejkach (1-1,5 m). Dla bezpieczeństwa warto korzystać ze swoich toreb, unikając sklepowych koszy czy wózków. Jednak absolutną podstawą jest higiena rąk i ich dezynfekcja, zarówno przed, jak i po kontakcie z żywnością.

Niezwykle ważnym aspektem jest obchodzenie się z produktami już w domowym zaciszu. Zaleca się ich mycie w ciepłej wodzie bądź parzenie wrzątkiem (w przypadku warzyw i owoców z grubszą skórką). Z wirusem poradzi sobie prawidłowa obróbka termiczna i wysoka temperatura - minimum 70 stopni Celsjusza.

Nie zapominajmy, by w domu dbać nie tylko o artykuły spożywcze, ale i o prawidłową ochronę całej kuchennej przestrzeni. Blaty, fronty szafek, wszelkie uchwyty czy wreszcie naczynia, deski do krojenia i sztućce – wszystkie te elementy powinny zostać potraktowane środkami dezynfekującymi.

Przeczytaj koniecznie: Porządki w kuchni! 6 brudnych miejsc, które musisz czyścić codziennie!