Porządki w kuchni: 6 brudnych miejsc, które musisz czyścić codziennie
Kuchnia to miejsce newralgiczne. Tam przygotowujemy jedzenie i tam powinniśmy zachować największą higienę. Dobra praktyka higienicznego przygotowywania pożywienia, uchroni nas przed zakażeniami drogą pokarmową. I nie chodzi tu o koronawirusa, ale o dokuczliwe biegunki, których możemy uniknąć. W kuchni istnieje 6 ważnych miejsc, które powinniśmy czyścić codziennie. Stosujcie te zasady bez względu na epidemię, czy pandemię.
Spis treści
Niezależnie, czy jesteś maniakiem czystości, czy też z higieną jesteś na bakier, pandemia wywołana przez koronawirusa COVID-19 zmusza nas do nowego spojrzenia na zachowanie higieny w kuchni.
Czystość w kuchni, szczególnie w miejscach gdzie mogą gromadzić się zarazki, to dzisiaj sprawa najwyższej wagi.
Z higieną kuchenną wiążą się 3 pojęcia: czyszczenia, dezynfekcji i sterylizacji.
Czyszczenie to fizyczne usuwanie brudu i zanieczyszczeń za pomocą mydła lub detergentu. Może usuwać zarazki chorobotwórcze, ale nie musi.
Dezynfekcja to chemiczne usuwanie zarazków. Skuteczne eliminowanie mikrobów za pomocą produktów chemicznych, denaturalizujących i dezaktywujących wirusy, bakterie i grzyby.
Sterylizacja to fizyczna eliminacja mikrobów do bezpiecznego poziomu za pomocą wysokiej temperatury.
Niektóre miejsca w kuchni wystarczy porządnie umyć mydłem, inne trzeba zdezynfekować, a jeszcze inne wysterylizować. Ale po kolei.
Klamki i uchwyty
Według badaczy najczęściej dotykane powierzchnie to właśnie klamki do drzwi i okien oraz uchwyty do drzwiczek i szuflad. Pozostawiamy na nich mnóstwo bakterii i wirusów. Tłuszcz z naszych palców, ale także zabrudzenia wynikające z przygotowywania posiłku to świetna pożywka dla mikrobów.
Po każdym przygotowaniu posiłku np. po obiedzie lub na koniec dnia należy umyć wszystkie uchwyty i klamki, a następnie je zdezynfekować. Środek dezynfekujący na bazie alkoholu należy rozpylić z odległości 15-20 cm lub nanieść za pomocą czystej szmatki i pozostawić na 2 minuty.
Zlew
Zlew kuchenny to zdecydowanie najbrudniejsze miejsce w domu . Codziennie ma kontakt z surowym mięsem, zabłoconymi warzywami, gąbkami i zmywakami nasiąkniętymi bakteriami. I jak wykazują badania najwięcej jest tam bakterii E. coli, czyli pałeczki okrężnicy, którą na niemytych dłoniach przenosimy z toalety prosto do kuchni.
Kran i kurki lub uchwyt(y) należy myć codziennie i dezynfekować.
Aerator kranu, czyli napowietrzająca wodę końcówka, wymaga czyszczenia i dezynfekcji raz w miesiącu.
Zlew myjemy i dezynfekujemy po każdym kontakcie z surowym mięsem i jajkami. Jeśli w ciągu dnia nie przygotowywaliśmy surowego mięsa i jajek, to wystarczy zlew umyć porządnie i zdezynfekować na koniec dnia. Do dezynfekcji w zależności od rodzaju powierzchni zlewu należy użyć preparatów chemicznych na bazie kwasów lub zasad. Takich, jakich używa się do dezynfekcji toalet.
Zmywak i szczoteczkę należy umyć i wysterylizować w zmywarce do naczyń w trybie +60°C lub wygotować.
Blaty kuchenne
Blaty kuchenne to nie tylko miejsce przygotowywania jedzenia. Lądują na nich zakupy, torby stawiane na podłodze, resztki napojów, okruchy, a nawet owady latające i biegające.
Blaty należy po każdym przygotowaniu posiłku umyć za pomocą mydła lub detergentu i dobrze spłukać woda. Następnie zdezynfekować w zależności od rodzaju powierzchni rozcieńczonym wybielaczem lub roztworem alkoholu (co najmniej 70% alkoholu etylowego) lub innym środkiem dezynfekującym.
Stół i krzesła
Blatu stołu kuchennego i oparcia krzeseł to również potencjalne siedlisko bakterii i wirusów.
Blat i oparcia krzeseł, które dotykami dłońmi, należy codziennie myć i dezynfekować. Oczywiście należy używać środków przeznaczonych do mycia i bezpiecznego odkażania tych powierzchni.
Gąbki i ścierki kuchenne
Gąbki i zmywaki po każdym umyciu należy dobrze wypłukać i wysuszyć. Na koniec dnia wyparzyć lub wyjałowić w zmywarce.
W kuchni powinniśmy mieć 3 ścierki: do wycierania rąk, do wycierania naczyń oraz do wycierania umytych blatów i uchwytów. Ścierki należy suszyć po każdym użyciu. Często wymieniać. Prać w wysokich temperaturach, powyżej 60°C. I prasować gorącym żelazkiem. Zapobiega to gromadzeniu się bakterii we włóknach. Najlepsze ścierki są z lnu lub bambusa.
Butelki i dzbanki
W każdej kuchni znajduje się dzbanek na wodę lub butelka wielokrotnego użytku. Naczynia na wodę powinniśmy codziennie myć i wyparzać. Szczególnie rączka do dzbanka oraz ustnik w butelce należy starannie umyć i zdezynfekować.
Rękawiczki
Do mycia, czyszczenia i dezynfekcji warto używać rękawiczek. Chronią nie tylko dłonie, ale także powierzchnie kuchenne przed przenoszeniem bakterii.
W codziennym kołowrocie życia ignorujemy zalecenia higieny kuchennej. Dopiero wstrząs, jakim jest szerząca się epidemia, zmusza nas do zmiany swoich przyzwyczajań. Dobra praktyka higieniczna powinna być naszą codziennością, bez względu na epidemie i pandemie. To po prostu ochrona naszego zdrowia przed zatruciami pokarmowymi. Tyle i aż tyle.
Poradę opracowała dla Was: Adrianna Ewa Stawska