Kremowa botwinka z dodatkiem białego barszczu

2020-07-03
Kremowa botwinka z białym barszczem
Autor: Shutterstock Kremowa botwinka z białym barszczem jest wyrazista i bardzo smaczna.
łatwy
30 min
4

Kremowa botwinka z dodatkiem białego barszczu to wersja zupy z młodych buraczków w wersji "na bogato". Oprócz białego barszczu, który nadaje zupie wyrazistości, dodajemy do niej sporo śmietany i do tego tłustej. I to ona nadaje zupie aksamitnej konsystencji. W wersji de lux śmietankę przed dodaniem do zupy można ubić.

Składniki

2 pęczki botwinki

1,5 l rosołu

0,5 szklanki białego barszczu

150 ml śmietany 36%

szczypta cukru

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Botwinkę dokładnie umyć, odciąć buraki, obrać je i pokroić w kostkę. Buraki ugotować w bulionie ze szczyptą cukru do miękkości.

Gdy buraczki będą miękkie dodać pokrojone łodygi i liście botwinki, gotować chwilę, po czym dodać barszcz i doprowadzić do wrzenia.

Wrząca zupę zestawić z ognia, śmietanę zahartuj odrobiną gorącej zupy, wlej do garnka i wymieszaj. Dopraw zupe solą i pieprzem.

Podawaj z jajkiem na twardo i tłuczonymi ziemniakami.