Kremowa botwinka z dodatkiem białego barszczu
2021-05-13
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kremowa botwinka z dodatkiem białego barszczu to wersja zupy z młodych buraczków w wersji "na bogato". Oprócz białego barszczu, który nadaje zupie wyrazistości, dodajemy do niej sporo śmietany i do tego tłustej. I to ona nadaje zupie aksamitnej konsystencji. W wersji de lux śmietankę przed dodaniem do zupy można ubić.
SKŁADNIKI
- 2 pęczki botwinki
- 1,5 l rosołu
- 0,5 szklanki białego barszczu
- 150 ml śmietany 36%
- szczypta cukru
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Botwinkę dokładnie umyć, odciąć buraki, obrać je i pokroić w kostkę. Buraki ugotować w bulionie ze szczyptą cukru do miękkości.
- Gdy buraczki będą miękkie dodać pokrojone łodygi i liście botwinki, gotować chwilę, po czym dodać barszcz i doprowadzić do wrzenia.
- Wrząca zupę zestawić z ognia, śmietanę zahartuj odrobiną gorącej zupy, wlej do garnka i wymieszaj. Dopraw zupe solą i pieprzem.
- Podawaj z jajkiem na twardo i tłuczonymi ziemniakami.
Botwina a boćwina: czy to to samo? Czym się różni botwina od boćwiny?