Kremowa botwinka z dodatkiem białego barszczu

2021-05-13
Kremowa botwinka z białym barszczem
Autor: Shutterstock Kremowa botwinka z białym barszczem jest wyrazista i bardzo smaczna.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kremowa botwinka z dodatkiem białego barszczu to wersja zupy z młodych buraczków w wersji "na bogato". Oprócz białego barszczu, który nadaje zupie wyrazistości, dodajemy do niej sporo śmietany i do tego tłustej. I to ona nadaje zupie aksamitnej konsystencji. W wersji de lux śmietankę przed dodaniem do zupy można ubić.

SKŁADNIKI

  • 2 pęczki botwinki
  • 1,5 l rosołu
  • 0,5 szklanki białego barszczu
  • 150 ml śmietany 36%
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Botwinkę dokładnie umyć, odciąć buraki, obrać je i pokroić w kostkę. Buraki ugotować w bulionie ze szczyptą cukru do miękkości.
  • Gdy buraczki będą miękkie dodać pokrojone łodygi i liście botwinki, gotować chwilę, po czym dodać barszcz i doprowadzić do wrzenia.
  • Wrząca zupę zestawić z ognia, śmietanę zahartuj odrobiną gorącej zupy, wlej do garnka i wymieszaj. Dopraw zupe solą i pieprzem.
  • Podawaj z jajkiem na twardo i tłuczonymi ziemniakami.
Botwina a boćwina: czy to to samo? Czym się różni botwina od boćwiny?