Botwinka na zimę do słoików [przepis babci Krysi]

2020-04-28
Krystyna Sułek
Botwinka na zimę do słoików [przepis babci Krysi]
Autor: Shutterstock BOTWINKA na zimę do słoików [przepis babci Krysi]
łatwy
30 min
4

Botwinka - zupa z młodych buraków jest dostępna tylko w sezonie wiosenno-letnim. Jeżeli chcemy zimową porą przypomnieć sobie smak tej ulubionej przez Polaków zupy - warto zapasteryzować botwinkę w słoikach. Na przykład wg tradycyjnego przepisu babci Krysi, która przez wiele lat robiła takie przetwory, czym uszczęśliwiała całą rodzinę.

Składniki

2 pęczki botwinki z młodymi buraczkami

2 duże młode buraki

duży pęczek koperku

4 ząbki czosnku

mały kawałek korzenia chrzanu

3 łyżki soli

1 łyżka cukru

5 łyżek octu jabłkowego

0,5 szklanki przegotowanej wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Botwinę umyć, osączyć i posiekać. Buraki wyszorować, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce jarzynowej.

Czosnek obrać i drobno posiekać, chrzan oskrobać, zetrzeć na drobnej tarce i skropić łyżką octu. Koperek wypłukać, osączyć, drobno posiekać.

Wszystkie składniki wymieszać, dodać sól, cukier, wodę i resztę octu. Napełnić mieszanką słoiczki, ciasno ugniatając. Słoiki zakręcić, pasteryzować 20 minut.

Krystyna Sułek