Niskokaloryczny chłodnik z botwinki
2021-04-01
łatwy
25 min
4
Chłodnik to doskonała zupa na upały. Jednak tradycyjnie przygotowany chłodnik nie jest niskokaloryczny - przygotowuje się go z dodatkiem obsmażanego mięsa, śmietany. Można jednak zrobić nie mniej smaczny chłodnik w wersji light. Polecamy nasz przepis!
SKŁADNIKI
- 1 pęczek botwinki
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
- 1/2 pęczka rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- łyżka posiekanego koperku
- 1/4 l kefiru
- 1/4 l biojogurtu naturalnego
- sok z cytryny
- sól, pieprz, szczypta cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Botwinkę oczyść, odrzucając grubsze łodyżki, umyj, pokrój w paseczki.
- Zalej wrzącym bulionem lub wodą, gotuj ok. 25 minut, ostudź.
- Rzodkiewki oczyść, opłucz, pokrój w talarki. Szczypiorek opłucz, posiekaj.
- Do zimnego wywaru z botwinką wlej jogurt i kefir, dokładnie wymieszaj.
- Zupę przypraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Schłodź w lodówce.
- Nalej do talerzy, posyp zieleniną i talarkami rzodkiewek.