Niskokaloryczny chłodnik z botwinki

2021-04-01
miesięcznik "M jak mama"
Chłodnik z botwinki niskokaloryczny
Autor: Shutterstock Niskokaloryczny chłodnik z botwinki to danie idealne, gdy żar leje się z nieba
łatwy
25 min
4

Chłodnik to doskonała zupa na upały. Jednak tradycyjnie przygotowany chłodnik nie jest niskokaloryczny  - przygotowuje się go z dodatkiem obsmażanego mięsa, śmietany. Można jednak zrobić nie mniej  smaczny chłodnik w wersji  light. Polecamy nasz przepis!

SKŁADNIKI

  • 1 pęczek botwinki
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • 1/2 pęczka rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • łyżka posiekanego koperku
  • 1/4 l kefiru
  • 1/4 l biojogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, szczypta cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Botwinkę oczyść, odrzucając grubsze łodyżki, umyj, pokrój w paseczki.
  • Zalej wrzącym bulionem lub wodą, gotuj ok. 25 minut, ostudź.
  • Rzodkiewki oczyść, opłucz, pokrój w talarki. Szczypiorek opłucz, posiekaj.
  • Do zimnego wywaru z botwinką wlej jogurt i kefir, dokładnie wymieszaj.
  • Zupę przypraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. Schłodź w lodówce.
  • Nalej do talerzy, posyp zieleniną i talarkami rzodkiewek.

miesięcznik "M jak mama"