Barszczyk z botwinki z tłuczonymi ziemniakami: babciny przepis
2022-05-24
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Barszczyk z botwinki, zabielony śmietaną i podawany z tłuczonymi ziemniakami, to przysmak nieodłącznie kojarzący mi się z dzieciństwem, bo tak czasem serwowała barszcz moja babcia - zarówno ten przygotowywany zimą, na dojrzałych już burakach, jak i ten wiosenny, przygotowywany z botwinki z ogrodu.
SKŁADNIKI
- około 2 litry wywaru mięsnego (rosół z kurczaka, wywar na kościach od schabu)
- 1 spora marchewka
- 1 pietruszka
- 2 pęczki botwinki, a jeśli buraczki są bardzo małe, także jeden większy stary burak
- łyżka masła
- 200 ml kwaśnej śmietany 18 proc.
- sól, pieprz
- ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków, utłuczonych z łyżką masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj starannie botwinkę, odetnij liście od buraczków. Buraczki pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce do dużych oczkach. Starszego buraka obierz i także pokrój lub zetrzyj.
- Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj warzywa, smaż przez kilka minut, często mieszając, dodaj do gotującego się wywaru, gotuj pod przykryciem około 10 minut.
- Łodygi i liście botwinki pokrój, dodaj do zupy, gotuj kolejne 5 minut. Śmietanę rozrób z chochelką zupy, powoli wlej do garnka, cały czas mieszając, zagotuj, jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem.
- Na każdy talerz wyłóż porcję ziemniaków i zalej je zupą, można posypać świeżym koperkiem.
Beszamel - Buraki