Barszczyk z botwinki z tłuczonymi ziemniakami: babciny przepis

Barszczyk z botwinki z tłuczonymi ziemniakami: babciny przepis
Autor: Shutterstock Barszczyk można podawać z tłuczonymi ziemniakami
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Barszczyk z botwinki, zabielony śmietaną i podawany z tłuczonymi ziemniakami, to przysmak nieodłącznie kojarzący mi się z dzieciństwem, bo tak czasem serwowała barszcz moja babcia - zarówno ten przygotowywany zimą, na dojrzałych już burakach, jak i ten wiosenny, przygotowywany z botwinki z ogrodu.

SKŁADNIKI

  • około 2 litry wywaru mięsnego (rosół z kurczaka, wywar na kościach od schabu)
  • 1 spora marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 pęczki botwinki, a jeśli buraczki są bardzo małe, także jeden większy stary burak
  • łyżka masła
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18 proc.
  • sól, pieprz
  • ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków, utłuczonych z łyżką masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyj starannie botwinkę, odetnij liście od buraczków. Buraczki pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce do dużych oczkach. Starszego buraka obierz i także pokrój lub zetrzyj.
  • Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce.
  • Na patelni rozgrzej masło, dodaj warzywa, smaż przez kilka minut, często mieszając, dodaj do gotującego się wywaru, gotuj pod przykryciem około 10 minut.
  • Łodygi i liście botwinki pokrój, dodaj do zupy, gotuj kolejne 5 minut. Śmietanę rozrób z chochelką zupy, powoli wlej do garnka, cały czas mieszając, zagotuj, jeśli trzeba, dopraw solą i pieprzem.
  • Na każdy talerz wyłóż porcję ziemniaków i zalej je zupą, można posypać świeżym koperkiem.
Beszamel - Buraki
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej