Pierogi z botwinką, groszkiem i fetą [wegetariańskie i bezglutenowe]
2021-05-13
łatwy
50 min
4
Jedni lubią lepić pierogi, inni - nie znoszą. Ci, którzy lubią, twierdzą, że ich to relaksuje i odpręża, a przy okazji powstaje przepyszne, lubiane przez domowników danie, takie jak to: pierogi z botwiną, groszkiem i fetą.
SKŁADNIKI
- NA 30-35 PIEROGÓW
- 120 g skrobi ziemniaczanej
- 180 g mąki gryczanej
- 1 szklanka plus 2-3 łyżeczki wrzątku
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka zmielonej babki płesznik (zioło)
- NA NADZIENIE:
- 1/2 pęczka botwinki
- 100 g zielonego groszku (po obłuskaniu)
- 100 g fety
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka oleju słonecznikowego/kokosowego
- DO PODANIA:
- rukola
- 2 cebule
- 2 łyżki oleju słonecznikowego/kokosowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw przygotowujemy nadzienie: botwinkę myjemy, szczególnie dokładnie liście. Buraki obieramy, trzemy, drobno kroimy łodygi i liście. Rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy botwinkę. Smażymy chwilę, wlewamy szklankę wody. Dusimy, aż buraki zmiękną, około kwadransa, na ostatnie 5 minut dodajemy groszek. Jeżeli trzeba, odcedzamy.
- Do warzyw dodajemy fetę i przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wszystko dokładnie mieszamy.
- Mąki mieszamy z solą. Ciasto można przygotować w robocie kuchennym - do mąk z solą wlewamy olej i wrzątek, zagniatamy mieszadłem ciasto, jeżeli składniki się źle łączą, dodajemy po łyżce wodę.
- Gotowe ciasto rozwałkowujemy porcjami na omączonym blacie. Wykrawamy kółka, na które nakładamy po łyżeczce nadzienia i zlepiamy brzegi.
- Pierogi gotujemy we wrzątku, aż wypłyną i odwrócą się. Jeżeli lubicie smażone, ugotowane przekładamy na natłuszczoną patelnię i obsmażamy na dość mocnym ogniu z obydwu stron. Na drugiej patelni szklimy cebulkę na pozostałym oleju.
- Podajemy na rukoli lub innych ulubionych zielonych liściach z sałatką z ogórków małosolnych, koperku i oleju słonecznikowego.
Botwina a boćwina: czy to to samo? Czym się różni botwina od boćwiny?
Przepis pochodzi z książki: Zielenina bez glutenu, Wydawnictwo Druga Struna