Pierogi z botwinką, groszkiem i fetą [wegetariańskie i bezglutenowe]

2021-05-13
Marta Cielenga-Wiaterek, Zielenina bez glutenu
Pierogi z botwinką, groszkiem i fetą [wegetariańskie i bezglutenowe]
Autor: Shutterstock Pierogi z botwinką, groszkiem i fetą [wegetariańskie i bezglutenowe]
łatwy
50 min
4

Jedni lubią lepić pierogi, inni - nie znoszą. Ci, którzy lubią, twierdzą, że ich to relaksuje i odpręża, a przy okazji powstaje przepyszne, lubiane przez domowników danie, takie jak to: pierogi z botwiną, groszkiem i fetą.

SKŁADNIKI

  • NA 30-35 PIEROGÓW
  • 120 g skrobi ziemniaczanej
  • 180 g mąki gryczanej
  • 1 szklanka plus 2-3 łyżeczki wrzątku
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka zmielonej babki płesznik (zioło)
  •  
  • NA NADZIENIE:
  • 1/2 pęczka botwinki
  • 100 g zielonego groszku (po obłuskaniu)
  • 100 g fety
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego/kokosowego
  •  
  • DO PODANIA:
  • rukola
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego/kokosowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw przygotowujemy nadzienie: botwinkę myjemy, szczególnie dokładnie liście. Buraki obieramy, trzemy, drobno kroimy łodygi i liście. Rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy botwinkę. Smażymy chwilę, wlewamy szklankę wody. Dusimy, aż buraki zmiękną, około kwadransa, na ostatnie 5 minut dodajemy groszek. Jeżeli trzeba, odcedzamy.
  • Do warzyw dodajemy fetę i przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wszystko dokładnie mieszamy.
  • Mąki mieszamy z solą. Ciasto można przygotować w robocie kuchennym - do mąk z solą wlewamy olej i wrzątek, zagniatamy mieszadłem ciasto, jeżeli składniki się źle łączą, dodajemy po łyżce wodę.
  • Gotowe ciasto rozwałkowujemy porcjami na omączonym blacie. Wykrawamy kółka, na które nakładamy po łyżeczce nadzienia i zlepiamy brzegi.
  • Pierogi gotujemy we wrzątku, aż wypłyną i odwrócą się. Jeżeli lubicie smażone, ugotowane przekładamy na natłuszczoną patelnię i obsmażamy na dość mocnym ogniu z obydwu stron. Na drugiej patelni szklimy cebulkę na pozostałym oleju.
  • Podajemy na rukoli lub innych ulubionych zielonych liściach z sałatką z ogórków małosolnych, koperku i oleju słonecznikowego.
Botwina a boćwina: czy to to samo? Czym się różni botwina od boćwiny?

Przepis pochodzi z książki: Zielenina bez glutenu, Wydawnictwo Druga Struna

Marta Cielenga-Wiaterek, Zielenina bez glutenu