Olej słonecznikowy: zastosowanie, zalety i wady

2016-08-19 13:16

Ze wszystkich olei jadalnych to właśnie olej słonecznikowy cieszy się największą popularnością. Mimo że... nie do końca na to zasługuje. Jakie właściwości ma olej słonecznikowy, czy jest zdrowy i czy wolno stosować go codziennie?

olej-slonecznikowy-zastosowanie-zalety-i-wady.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Mimo dużej popularności olej słonecznikowy nie jest tłuszczem uniwersalnym

Spis treści

  1. Olej słonecznikowy: zastosowanie
  2. Zalety oleju słonecznikowego
  3. Olej słonecznikowy i jego wady

Olej słonecznikowy cieszy się ogromną popularnością w kuchni polskiej. Przede wszystkim jest tani i łatwo dostępny. Z tego powodu powszechnie używamy go do smażenia, pieczenia i sałatek. Niestety, nie jest to najlepszy wybór.

Olej słonecznikowy: zastosowanie

Olej słonecznikowy wykorzystujemy głównie w kuchni. Dodajemy go do mięs, kasz, surówek i sałatek, nie zastanawiając się nad jego działaniem. W końcu mięso trzeba na czymś usmażyć, a olej jest zawsze pod ręką...

Zalety oleju słonecznikowego

Olej słonecznikowy dobrze sprawdza się w kuchni, ale tylko wtedy, gdy jest stosowany na zimno. Jeśli dolejemy łyżeczkę do sałaty, nic się nie stanie, choć oczywiście lepszym i bogatszym dodatkiem byłaby oliwa z oliwek. Olej słonecznikowy zawiera witaminę E, która poprawia odporność, oraz dobrze działa na cholesterol, obniżając jego poziom w organizmie. Ponadto olej ten dobrze wypływa na... witalność i przedłuża życie plemników.

Olej słonecznikowy i jego wady

Jeśli olej słonecznikowy ma tyle zalet, to dlaczego nie powinniśmy zbyt często z niego korzystać w kuchni? Ponieważ podgrzewany olej traci wszystkie swoje dobre właściwości i może negatywnie wpływać na funkcjonowanie organizmu. W trakcie obróbki chemicznej wydziela różne związki, które przyczyniają się do występowania takich chorób, jak miażdżyca czy cukrzyca.