Koktajl z botwinki i grejpfruta: owocowo-warzywny eliksir zdrowia

2020-04-23
Marta Balko
Koktajl z botwinki i grejpfruta
Autor: Shutterstock Koktajl z botwinki i grejpfruta to potężna dawka witamin i minerałow.
łatwy
10 min
4

Koktajl z botwinki i grejpfruta - czy to dobry pomysł? Koktajle owocowe znają i pili chyba wszyscy. Są też miłośnicy koktajli z warzyw - tym bardziej że są one bardzo smaczne. A co gdyby połączyć owoce i warzywa i zrobić z nich koktajl? Taki duet to prawdziwa bomba witaminowa, idealna na podwieczorek czy drugie śniadanie.

Składniki

1 pęczek botwinki

1 jabłko

1 zielony gruntowy ogórek

1 grejpfrut

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Botwinkę umyć, posiekać. Jabłko i ogórek obrać.

Grejpfruta obrać ze skórki i z błonek otaczających cząstki - to one nadają owocowi gorzkawy smak. Jeśli jednak nam to nie przeszkadza, możemy pokroić obranego grejpfruta w półplasterki.

Wszystkie produkty zblendować. Jeśli koktajl będzie zbyt gęsty, dodać wodę mineralną.

Przygotowanie koktajli warzywnych jest bardzo proste, a możliwość łączenia poszczególnych składników wprost nieograniczona. Pamiętajmy tylko, aby koktajli nie dosładzać cukrem, najwyżej dodać łyżeczkę miodu. Nie używajmy także owoców z puszki w słodkim syropie - lepiej skorzystajmy z owoców świeżych lub równie wartościowych mrożonek.

Więcej przepisów na pyszne i zdrowe koktajle owocowo-warzywne:

Koktajl truskawkowo-marchwiowo-bananowy

Koktajl detoksykujący: idealny na przejedzenie

Koktajl ananasowy z rzeżuchą

Koktajl z botwinki i grejpfruta

Energetyczny napój z buraków, arbuzów i bananów

Koktajl ze szpinaku i banana z ostropestem

Koktajl cytrynowo-imbirowy z marchewką i jabłkiem