Koktajl owocowo-warzywny z botwinki i grejpfruta

Koktajl owocowo-warzywny z botwinki i grejpfruta

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Przepisów na koktajle z owoców i warzyw jest mnóstwo - warto jednak sprawdzić jak dobierać warzywa i owoce, by nie traciły na wartościach i smaku w połączeniu z innymi

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Koktajl z botwinki i grejpfruta - czy to dobry pomysł? Koktajle owocowe znają i pili chyba wszyscy. Są też miłośnicy koktajli z warzyw - tym bardziej że są one bardzo smaczne. A co gdyby połączyć owoce i warzywa i zrobić z nich koktajl? Taki duet to prawdziwa bomba witaminowa, idealna na podwieczorek czy drugie śniadanie.

Składniki

  • pęczek botwinki

  • 1 jabłko

  • 1 zielony gruntowy ogórek

  • 1 grejpfrut

Przygotowanie krok po kroku:

  • Botwinkę umyć, posiekać. Jabłko i ogórek obrać. Grejpfruta obrać ze skórki i z błonek otaczających cząstki - to one nadają owocowi gorzkawy smak. Jeśli jednak nam to nie przeszkadza, możemy pokroić obranego grejpfruta w półplasterki.
  • Wszystkie produkty zblendować. Jeśli koktajl będzie zbyt gęsty, dodać wodę mineralną.

Przygotowanie koktajli warzywnych jest bardzo proste, a możliwość łączenia poszczególnych składników wprost nieograniczona. Pamiętajmy tylko, aby koktajli nie dosładzać cukrem, najwyżej dodać łyżeczkę miodu. Nie używajmy także owoców z puszki w słodkim syropie - lepiej skorzystajmy z owoców świeżych lub równie wartościowych mrożonek.

Ocena: 0