Pierogi z botwiną i serem feta

Pierogi z botwiną i serem feta
Autor: Shutterstock Pierogi z buraczkowo-serowym farszem są nie tylko pyszne, ale również pięknie się prezentują
średni
45 min
4

Pierogi z botwiną i serem feta są świetnym urozmaiceniem diety. Botwina dostarcza wielu niezbędnych organizmowi antyoksydantów. Pierogi z buraczkowym nadzieniem efektownie wyglądają i wybornie smakują. Takie pierogi nadziane młodymi liśćmi buraka i słonym serem może zrobić każdy. 

Sprawdź przepisy na dania z botwiny:

Botwinka po staropolsku: przepis na zupę z młodych buraków

BOTWINKA na zimę do słoików [przepis babci Krysi]

Chłodnik na botwince - przepis Ewy Wachowicz

Sałatka z botwinki - sprawdzony przepis

Gołąbki z liści botwinki z grzybowym nadzieniem - oryginalny przepis

Pierogi z botwinką: wiosenny przepis

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej (typ 550)
  • ok. 150 ml ciepłej wody
  • szczypta soli
  •  
  • Farsz:
  • 1 pęczek botwiny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 g sera feta
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 mały pęczek szczypiorku
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Botwinę pokroić i krótko gotować w niewielkiej ilości osolonego i zakwaszonego wrzątku. Odcedzić.
  • Fetę utrzeć ze śmietaną. Dodać posiekany koperek i odcedzoną botwinę. Popieprzyć do smaku, odstawić. 
  • Mąkę przesiać do miski. Większą część wysypać na stolnicę. Zrobić dołek, wlać wodę, dodać szczyptę soli.
  • Zagnieść wszystko razem dosypując resztę mąki. Ciasto chwilę wyrabiać, aby było gładkie i elastyczne.
  • Zawinąć ciasto w lnianą ściereczkę i odłożyć na pół godziny, żeby „odpoczęło”. Zwilżony gluten uwolni się i ciasto będzie elastyczne i gładkie bez długotrwałego wyrabiania.
  • Ciasto rozwałkować cienko, na grubość ok 2 mm. Jeśli się klei do wałka lub do stolnicy, to znaczy że jest w nim zbyt mało mąki. Wówczas trzeba dodać trochę mąki i jeszcze przez chwilę zagniatać ciasto.
  • Następnie wyciąć niewielkie krążki albo kwadraty, nałożyć farsz i połączyć krążek ciasta uważając przy tym, żeby farsz nie dostał się między jego brzegi.
  • Mocno zlepiać, tak żeby nie było dziurek przez które podczas gotowania farsz mógłby wypłynąć. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź.
  • Gotować pierogi w lekko osolonym wrzątku, aż do wypłynięcia.
Beszamel: Botwina