Pierogi z botwiną i serem feta

2020-04-24
Pierogi z botwiną i serem feta
Autor: Shutterstock Pierogi z buraczkowo-serowym farszem są nie tylko pyszne, ale również pięknie się prezentują
średni
45 min
4

Pierogi z botwiną i serem feta są świetnym urozmaiceniem diety. Botwina dostarcza wielu niezbędnych organizmowi antyoksydantów. Pierogi z buraczkowym nadzieniem efektownie wyglądają i wybornie smakują. Takie pierogi nadziane młodymi liśćmi buraka i słonym serem może zrobić każdy. 

Sprawdź przepisy na dania z botwiny:

Botwinka po staropolsku: przepis na zupę z młodych buraków

BOTWINKA na zimę do słoików [przepis babci Krysi]

Chłodnik na botwince - przepis Ewy Wachowicz

Sałatka z botwinki - sprawdzony przepis

Gołąbki z liści botwinki z grzybowym nadzieniem - oryginalny przepis

Pierogi z botwinką: wiosenny przepis

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

Ciasto:

400 g mąki pszennej (typ 550)

ok. 150 ml ciepłej wody

szczypta soli

 

Farsz:

1 pęczek botwiny

1 łyżka soku z cytryny

200 g sera feta

2 łyżki śmietany

1 mały pęczek koperku

1 mały pęczek szczypiorku

pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Botwinę pokroić i krótko gotować w niewielkiej ilości osolonego i zakwaszonego wrzątku. Odcedzić.

Fetę utrzeć ze śmietaną. Dodać posiekany koperek i odcedzoną botwinę. Popieprzyć do smaku, odstawić. 

Mąkę przesiać do miski. Większą część wysypać na stolnicę. Zrobić dołek, wlać wodę, dodać szczyptę soli.

Zagnieść wszystko razem dosypując resztę mąki. Ciasto chwilę wyrabiać, aby było gładkie i elastyczne.

Zawinąć ciasto w lnianą ściereczkę i odłożyć na pół godziny, żeby „odpoczęło”. Zwilżony gluten uwolni się i ciasto będzie elastyczne i gładkie bez długotrwałego wyrabiania.

Ciasto rozwałkować cienko, na grubość ok 2 mm. Jeśli się klei do wałka lub do stolnicy, to znaczy że jest w nim zbyt mało mąki. Wówczas trzeba dodać trochę mąki i jeszcze przez chwilę zagniatać ciasto.

Następnie wyciąć niewielkie krążki albo kwadraty, nałożyć farsz i połączyć krążek ciasta uważając przy tym, żeby farsz nie dostał się między jego brzegi.

Mocno zlepiać, tak żeby nie było dziurek przez które podczas gotowania farsz mógłby wypłynąć. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź.

Gotować pierogi w lekko osolonym wrzątku, aż do wypłynięcia.