Pierogi z botwiną i serem feta - znakomite wiosenne danie
2021-05-13
średni
45 min
4
Dieta wegetariańska
Pierogi z botwiną i serem feta są świetnym urozmaiceniem diety. Botwina dostarcza wielu niezbędnych organizmowi antyoksydantów. Pierogi z buraczkowym nadzieniem efektownie wyglądają i wybornie smakują. Takie pierogi nadziane młodymi liśćmi buraka i słonym serem może zrobić każdy.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej (typ 550)
- ok. 150 ml ciepłej wody
- szczypta soli
- Farsz:
- 1 pęczek botwiny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200 g sera feta
- 2 łyżki śmietany
- 1 mały pęczek koperku
- 1 mały pęczek szczypiorku
- pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Botwinę pokroić i krótko gotować w niewielkiej ilości osolonego i zakwaszonego wrzątku. Odcedzić.
- Fetę utrzeć ze śmietaną. Dodać posiekany koperek i odcedzoną botwinę. Popieprzyć do smaku, odstawić.
- Mąkę przesiać do miski. Większą część wysypać na stolnicę. Zrobić dołek, wlać wodę, dodać szczyptę soli.
- Zagnieść wszystko razem dosypując resztę mąki. Ciasto chwilę wyrabiać, aby było gładkie i elastyczne.
- Zawinąć ciasto w lnianą ściereczkę i odłożyć na pół godziny, żeby „odpoczęło”. Zwilżony gluten uwolni się i ciasto będzie elastyczne i gładkie bez długotrwałego wyrabiania.
- Ciasto rozwałkować cienko, na grubość ok 2 mm. Jeśli się klei do wałka lub do stolnicy, to znaczy że jest w nim zbyt mało mąki. Wówczas trzeba dodać trochę mąki i jeszcze przez chwilę zagniatać ciasto.
- Następnie wyciąć niewielkie krążki albo kwadraty, nałożyć farsz i połączyć krążek ciasta uważając przy tym, żeby farsz nie dostał się między jego brzegi.
- Mocno zlepiać, tak żeby nie było dziurek przez które podczas gotowania farsz mógłby wypłynąć. Jak najszybciej lepić pierogi? Sprawdź.
- Gotować pierogi w lekko osolonym wrzątku, aż do wypłynięcia.
Botwina a boćwina: czy to to samo? Czym się różni botwina od boćwiny?
Sprawdź przepisy na dania z botwiny:
Botwinka po staropolsku: przepis na zupę z młodych buraków
BOTWINKA na zimę do słoików [przepis babci Krysi]
Chłodnik na botwince - przepis Ewy Wachowicz
Sałatka z botwinki - sprawdzony przepis
Gołąbki z liści botwinki z grzybowym nadzieniem - oryginalny przepis