Podgrzybki marynowane. Pyszne domowe grzyby w occie i przyprawach

2023-08-21 12:59

Przepis na podgrzybki marynowane jest bardzo łatwy i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Podgrzybki w octowej zalewie robi się prosto, szybko i można je jeść już po trzech dniach. Zobaczcie, jak zrobić podgrzybki marynowane i przygotujcie je według tego sprawdzonego przepisu.

podgrzybki marynowane
Autor: Shutterstock Podgrzybki marynowane, czyli jak zrobić grzyby leśne w zalewie octowej.

Spis treści

  1. Czy podgrzybki można marynować?
  2. Jak się robi podgrzybki marynowane?
  3. Jak długo gotować podgrzybki do marynaty?
  4. Czym wzbogacić marynowane podgrzybki?
  5. Czy podgrzybki marynowane można pasteryzować?
  6. Podgrzybki marynowane – przepis krok po kroku

Czy podgrzybki można marynować?

Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Oczywiście, że można. Podgrzybki w zalewie z octu i przypraw robi się prosto, a ich smak jest zachwycający. W tym przepisie dowiecie się nie tylko tego, jak zrobić podgrzybki marynowane. Znajdziecie tu także mnóstwo porad i tipów na marynowane grzyby leśne.

Jak się robi podgrzybki marynowane?

Dzięki temu sprawdzonemu przepisowi dowiecie się, jak zrobić podgrzybki w zalewie octowej. To prosty przepis na przetwory z grzybów leśnych. Pierwszym krokiem jest przygotowanie zalewy z octu, wody i przypraw. Następne należy ugotować oczyszczone podgrzybki. Małe okazy można zostawić w całości, a większe pokroić na połówki lub ćwiartki. Słoiki przeznaczone na przetwory z grzybów powinny być wyparzone i czyste, a pokrywki szczelne. Wkłada się do nich pokrojoną marchewkę i jeszcze gorące grzyby, a następnie wlewa się zalewę octową z przyprawami. Grzyby należy nakładać do 3/4 wysokości słoików. Zalewa powinna całkowicie je przykryć. Mocno zakręcone słoiki trzeba odstawić do góry dnem na godzinę. Z podanych w przepisie proporcji wychodzi osiem słoiczków o pojemności 300 ml. Słoiki z podgrzybkami można też zapasteryzować. Poniżej znajdziecie kilka porad, jak pasteryzować marynowane podgrzybki.

Jak długo gotować podgrzybki do marynaty?

W tym przepisie podgrzybki trzeba ugotować, zanim napełni się nimi słoiki. Grzyby należy oczyścić i opłukać, a następnie włożyć do osolonego wrzątku. Podgrzybki gotuje się przez 20 minut. Następnie należy je odcedzić i przełożyć do słoiczków.

Czym wzbogacić marynowane podgrzybki?

Pyszne domowe grzyby w zalewie octowej można urozmaicić, dodając inne składniki, które podkręcą ich smak. Do zalewy można wyspać więcej cukru, dzięki czemu otrzymacie grzyby marynowane na słodko. Oprócz marchewki do słoiczków można włożyć krążki cebuli lub szalotki, suszone chili w strąkach oraz obrane ząbki czosnku.

Czy podgrzybki marynowane można pasteryzować?

Słoiki z grzybami w zalewie z octu i przypraw można zapasteryzować. Po napełnieniu ich grzybami i zalewą należy odstawić je do góry dnem na godzinę. Następnie można je pasteryzować:

  • w piekarniku nagrzanym do 110 stopni C przez 20 minut
  • w garnku wyłożonym ściereczką i wypełnionym do 1/3 wysokości gotującą się wodą przez 20 minut

Podgrzybki marynowane – przepis krok po kroku

Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

  • 2 kg podgrzybków
  • 3 szklanki wody
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżka gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 4 liście laurowe

Przygotowanie:

1. Do garnka wlać wodę. Wsypać cukier i dodać liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz i gorczycę. Zagotować, zmniejszyć ogień i wlać ocet. Wymieszać i gotować minutę. Zalewę zestawić z ognia.

2. W dużym garnku zagotować wodę z 3 łyżkami soli. Do wrzątki włożyć oczyszczone i opłukane podgrzybki. Gotować na średnim ogniu około 20 minut. Odcedzić.

3. Do czystych i wyparzonych słoików włożyć po kilka plasterków marchewki. Do 3/4 wysokości słoików włożyć gorące grzyby. Wlać gorącą zalewę, tak aby przykryła grzyby. Mocno zakręcić słoiki i odstawić do góry dnem na godzinę.

4. Zapasteryzować, a po ostygnięciu przechowywać w ciemnym i suchym miejscu.

Zobacz galerię i poznaj grzyby trujące podobne do jadalnych. Poniżej znajdziesz także quiz o grzybach.

Czy warto jeść grzyby?

Quiz. Znasz się na grzybach? Mocno się zdziwisz. Odpowiedz chociaż na 4 pytania.

Pytanie 1 z 10
Czym są grzyby?