Podgrzybki marynowane w słodko-kwaśnej zalewie

Podgrzybki marynowane w słodko-kwaśnej zalewie
Autor: Shutterstock Marynowane grzyby to popularna zimowa zakąska
średni
60 min
4

Marynowane grzybki są niezastąpione przy świątecznych posiłkach i stanowią doskonały dodatek do potraw na mniejszych i większych przyjęciach. Warto wypróbować ten oryginalny przepis na ich przygotowanie. Sprawdź, jak zrobić oryginalne podgrzybki marynowane!

SKŁADNIKI

  • 1 kg świeżych podgrzybków (sprawdzą się też borowiki, gąski, kurki, opieńki, maślaki itd.)
  • 200 g małych cebulek
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • gorczyca
  • goździki
  • chrzan
  • kwasek cytrynowy
  • zalewa na szklankę octu: 2 szklanki wody, 16 łyżek cukru, 2 płaskie łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby oczyścić, umyć i gotować w osolonej i lekko zakwaszonej kwaskiem cytrynowym wodzie około 15 minut.
  • Następnie odcedzić, przelać przegotowaną zimną wodą i ułożyć w słoikach.
  • Pomiędzy grzyby włożyć obgotowane małe cebulki. Dodać po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, 2-3 goździki i kawałek chrzanu.
  • Przygotować zalewę: zagotować wodę z solą i cukrem, dodać ocet.
  • Gorącą zalewę wlać do słoików, słoiki od razu zamknąć. Pasteryzować około 45 minut.
Jak mrozić grzyby?
Dagmara Kijanowska
więcej