Podgrzybki marynowane w słodko-kwaśnej zalewie
2021-09-14
średni
60 min
4
Marynowane grzybki są niezastąpione przy świątecznych posiłkach i stanowią doskonały dodatek do potraw na mniejszych i większych przyjęciach. Warto wypróbować ten oryginalny przepis na ich przygotowanie. Sprawdź, jak zrobić oryginalne podgrzybki marynowane!
SKŁADNIKI
- 1 kg świeżych podgrzybków (sprawdzą się też borowiki, gąski, kurki, opieńki, maślaki itd.)
- 200 g małych cebulek
- pieprz
- ziele angielskie
- gorczyca
- goździki
- chrzan
- kwasek cytrynowy
- zalewa na szklankę octu: 2 szklanki wody, 16 łyżek cukru, 2 płaskie łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyścić, umyć i gotować w osolonej i lekko zakwaszonej kwaskiem cytrynowym wodzie około 15 minut.
- Następnie odcedzić, przelać przegotowaną zimną wodą i ułożyć w słoikach.
- Pomiędzy grzyby włożyć obgotowane małe cebulki. Dodać po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy, 2-3 goździki i kawałek chrzanu.
- Przygotować zalewę: zagotować wodę z solą i cukrem, dodać ocet.
- Gorącą zalewę wlać do słoików, słoiki od razu zamknąć. Pasteryzować około 45 minut.
Jak mrozić grzyby?