Królik na świąteczny obiad - 7 oryginalnych przepisów na królika
Królik na świąteczny obiad to doskonały pomysł. Delikatne, nietłuste mięso królika polecane jest dzieciom, seniorom i alergikom. Polecamy dania z królika na święta, bo są smakowite, wbrew pozorom nietrudne do przyrządzenia, na pewno też nie zaszkodzą nikomu.
Spis treści
- Zobacz wideo i dowiedz się, jak prawidłowo piec mięso
- Zobacz galerię z pomysłami na dania na świąteczny obiad
Królik duszony w piwie to danie doskonałe na odświętne okazje. Można, a nawet trzeba je przygotować nieco wcześniej. Doskonale smakuje z ziemniaczanym puree. Królik duszony z aromatycznymi dodatkami jest pełen smaku i soczysty, a zarazem delikatny.
Królik z grzybami i polentą - sprawdzony przepis Do królika pasują zarówno grzyby hodowlane, czyli pieczarki i boczniaki, jak i grzyby leśne (mogą być mrożone). Królika oczywiście można podać z ziemniakami, makaronem lub ryżem, ale w odświętnych okolicznościach warto podać go z polentą (inaczej mamałygą, czyli gotowaną kaszką kukurydzianą). Rzadko podawana polenta urozmaici danie i jest doskonałym dodatkiem do sosów. Jeśli zostanie - można ją podgrzać podsmażając na patelni.
Potrawka warzywna z królikiem: zdrowe i pyszne danie. Mięso królika lubi towarzystwo - sosu, warzyw, grzybów, przypraw. Ponieważ jest mało tłuste i bardzo delikatne w smaku - warto je zestawić w dodatkami, które nieco je podkręcą. Do potrawki z królika można wykorzystać mięso z grzbietu tuszki.
Królik w winie ze śliwkami kalifornijskimi: pomysł na pyszny obiad to idealne połączenie delikatnego mięsa królika z wyrazistymi dodatkami - ziołami, winem i słodkimi śliwkami kalifornijskimi. Kompozycja idealna na odświętny posiłek - pełna smaków i aromatów.
Królik w śmietanie: pomysł na niedzielny i świąteczny obiad Klasyczny sposób na przyrządzanie królika to duszenie mięsa wraz z przyprawami w delikatnie kremowym śmietanowym sosie. Jeśli lubicie czasem wrócić do tradycji - zachęcamy do wypróbowania tego przepisu
Potrawka z królika na sposób francuski: dobry przepis. Tak przygotowany królik, dzięki dodatkowi aromatycznych przypraw, czerwonego wina i warzyw, jest pełen przenikających się smaków. Skąpany w aksamitnym sosie, o mięsie rozpływającym się w ustach, jest idealnym daniem na uroczyste okazje.
Królik duszony w occie balsamicznym to nowy pomysł na przygotowanie królika na odświętny posiłek. Niestereotypowo duszony z dodatkiem octu balsamicznego zyskuje na smaku i aromacie, także na charakterze. Miła odmiana po śmietankowym delikatnym sosie, w którym tradycyjnie dusimy królicze mięso.