Królik duszony w occie balsamicznym [PRZEPIS]

2021-04-01
krolik-w-occie-balsamicznym-przepis.jpg
Autor: Shutterstock Królika możesz serwować z pieczonymi ziemniakami i ulubionymi warzywami
łatwy
60 min
4

Na polskich stołach królik  nie pojawia się często, a szkoda, bo to bardzo wartościowe mięso. Proponujemy zaserwować królika mniej standardowo, czyli bez sosu śmietanowego, za to bardziej wykwitnie. Wypróbuj nasz przepis na królika duszonego w occie balsamicznym.

Ocet balsamiczny wydobywa z królika niezwykłe pokłady aromatu, mięso staje się wyraziste i zdecydowane w smaku, a całości dopełnia ożywczy smak pietruszki.

SKŁADNIKI

  • 1,2 kg królika (porcjowanego)
  • 200 ml octu balsamicznego
  • 20 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • ząbek czosnku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyj mięso i włóż do garnka, polej octem balsamicznym, wymieszaj i duś mięso na mały ogniu, aż ocet wyparuje.
  • Następnie dodaj masło i oliwę. Smaż delikatnie, dodaj połowę natki pietruszki, posiekany czosnek i połowę bulionu. Dopraw pieprzem i solą.
  • Duś mięso na wolnym ogniu przez ok. 45 min pod przykryciem. Przewracaj kawałki od czasu do czasu i dodawaj bulionu, jeśli potrzeba.
  • Na końcu dodaj pozostałą natkę pietruszki, a jeśli masz ochotę poeksperymentować, spróbuj rozmarynu.