Królik duszony w occie balsamicznym [PRZEPIS]
2021-04-01
łatwy
60 min
4
Na polskich stołach królik nie pojawia się często, a szkoda, bo to bardzo wartościowe mięso. Proponujemy zaserwować królika mniej standardowo, czyli bez sosu śmietanowego, za to bardziej wykwitnie. Wypróbuj nasz przepis na królika duszonego w occie balsamicznym.
Ocet balsamiczny wydobywa z królika niezwykłe pokłady aromatu, mięso staje się wyraziste i zdecydowane w smaku, a całości dopełnia ożywczy smak pietruszki.
SKŁADNIKI
- 1,2 kg królika (porcjowanego)
- 200 ml octu balsamicznego
- 20 g masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- ząbek czosnku
- garść posiekanej natki pietruszki
- 0,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj mięso i włóż do garnka, polej octem balsamicznym, wymieszaj i duś mięso na mały ogniu, aż ocet wyparuje.
- Następnie dodaj masło i oliwę. Smaż delikatnie, dodaj połowę natki pietruszki, posiekany czosnek i połowę bulionu. Dopraw pieprzem i solą.
- Duś mięso na wolnym ogniu przez ok. 45 min pod przykryciem. Przewracaj kawałki od czasu do czasu i dodawaj bulionu, jeśli potrzeba.
- Na końcu dodaj pozostałą natkę pietruszki, a jeśli masz ochotę poeksperymentować, spróbuj rozmarynu.