Królik w winie ze śliwkami kalifornijskimi: pomysł na pyszny obiad
2021-03-29
średni
70 min
4
Delikatny królik duszony w białym winie z suszonymi śliwkami to idealny pomysł na lekkie świąteczne danie. Wypróbuj przepis na odświętną wersję królika.
SKŁADNIKI
- tuszka królika
- 4 łyżki masła
- kilka gałązek tymianku
- 4 listki szałwii
- 200 g śliwek kalifornijskich
- sól, pieprz
- 4-5 szalotek
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 2 listki laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 szklanki białego wina
- mąka pszenna
- około 150 ml śmietanki kremówki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Królika dzielimy na porcje, przyprawiamy solą, pieprzem i 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku. Zalewamy winem i wkładamy razem z gałązkami tymianku, listkami laurowymi i zielem angielskim do pojemnika plastikowego lub worka strunowego. Wkładamy do lodówki na noc.
- Na drugi dzień odsączamy królika z zalewy, której nie wylewamy. Osuszamy mięso na ręczniku papierowym, obtaczamy w mące i obsmażamy na złoto na rozgrzanych 2 łyżkach masła.
- Marchew i pietruszkę kroimy w drobną kostkę, podobnie szalotki. Rozgrzewamy pozostałą część masła i przesmażamy na nim szalotki, a gdy zmiękną, dodajemy marchew i pietruszkę.
- Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie z marynaty, poszatkowane listki szałwii. Dorzucamy suszone śliwki kalifornijskie i podsmażamy jeszcze przez 5 minut.
- Do warzyw przekładamy kawałki królika, zalewamy całość winem i marynatą z królika. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu ok. 40 minut.
- Jeśli płynu jest zbyt mało, dolewamy więcej wina lub uzupełniamy bulionem warzywnym. Na koniec dolewamy śmietankę, zmniejszamy gaz i krótko razem gotujemy.