Królik z grzybami i polentą - sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Królik ze świeżymi grzybami i polentą (inaczej mamałygą, czyli gotowaną kaszką kukurydzianą) jest doskonałym daniem obiadowym dla wszystkich zdrowych, chorych, grubych i chudych. Mięso królika zalecane jest przede wszystkim dzieciom, seniorom, rekonwalescentom i osobom na diecie. Białko mięsa króliczego jest łatwiej przyswajalne, niż inne gatunki mięs. Jest też wyjątkowo chude. Smakosze cenią sobie delikatne, kruche mięso królicze. Ten przepis na duszonego królika z grzybami pasuje zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację.
SKŁADNIKI
- 1 tuszka królicza wagi ok. 1 kg
- 3 łyżki masła śmietankowego lub 2 łyżki masła klarowanego
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 20 dag świeżych grzybów hodowlanych lub leśnych (kurki, prawdziwki) lub uprzednio obgotowanych maślaków, koźlarzy, podgrzybków
- 1 łyżeczka igieł rozmarynu oberwanych z gałązki liść laurowy
- 3/4 l bulionu drobiowego lub warzywnego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Królika pokroić na kawałki. W szerokim rondlu roztopić masło, włożyć królika i podsmażyć rumieniąc go.
- Gdy królik się zrumieni dodać pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć. Dodać drobno posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażyć.
- Podlać bulionem lub gorącą wodą i dusić prawie do miękkości.
- Dodać grzyby, przyprawy i dalej wszystko dusić do miękkości królika.
- W razie potrzeby doprawić. Podawać z polentą, czyli gotowaną kaszką kukurydzianą.