Jedzenie w podróży. Najgorsze i najlepsze potrawy, jakie możesz zabrać ze sobą w drogę
Wakacje letnie lub zimowe to czas, który sprzyja podróżom. Wybierając się w podróż, warto zastanowić się i przemyśleć, co zabrać ze sobą do jedzenia na drogę. Czy jajka na twardo lub cebulowe chipsy to dobry wybór? Podpowiadamy, które przekąski są najlepsze, a które najgorsze w podróży.
Spis treści
Jedzenie w podróży
<p>Jedzenie, które zabieramy ze sobą w podróż krótką i dłuższą, powinno zaspokoić głód, wytrzymać kilka godzin i nie dać się we znaki współpasażerom. Jest to szczególnie ważne, kiedy wybierze się transport publiczny. W pociągu, autokarze czy nawet w samolocie nie każda potrawa się sprawdzi. Jakich dań i przekąsek unikać w podczas podróży?Czego nie jeść w podróży?
Jakich produktów nie zabierać ze sobą w podróż? Na liście zakazanych przekąsek znajdziemy nie tylko hot dogi czy szprotki w sosie pomidorowym, ale także kabanosy, paprykarz oraz kurczaka z rożna kupionego w przydrożnym barze. Czego jeszcze nie zabierać ze sobą na drogę?
Cebularz
To znana i lubiana przekąska, która zaspokoi nawet największy głód. Jednak ze względu na mocny aromat cebuli i przypraw nie jest dobrym rozwiązaniem w podróży.
Chipsy cebulowe
To przekąska, która sprawdzi się w czasie meczu lub filmowego wieczoru w domu. Trzeba o nich zapomnieć, wyjeżdżając w wakacyjną podróż.
Frytki
Kupowane w czasie postojów w przydrożnych barach frytki pozostaną z podróżującymi do przystanku końcowego. Zazwyczaj są przesiąknięte olejem, ponieważ smażone są na starym tłuszczu.
Fast food
Wiele osób uskarża się na aromat, który pozostawia kebab i popularne na stacjach benzynowych hot dogi czy hamburgery. Wątpliwej jakość składniki, niewłaściwe ich przechowywanie i pozostawiająca wiele do życzenia higiena powinny przekonać do zrezygnowania z tego typu potraw podczas podróży.
Jajka ugotowane na twardo
To jedna z najpopularniejszych przekąsek na wycieczkach. Niestety aromat jajek na twardo jest dość uciążliwy. Z każdą kolejną godziną spędzoną w bagażu podręcznym charakterystyczny zapach jajek znacznie się wzmacnia. Tak samo dzieje się w przypadku past jajecznych i sałatek z ich dodatkiem.
Konserwy
Puszki z mielonką turystyczną czy pasztetem to złe rozwiązanie. Chociaż są wygodne w transporcie, to intensywny zapach może popsuć humor innym pasażerom. Z podróżniczego menu powinny zniknąć również szprotki w sosie pomidorowym.
Kanapki z kiełbasą
Ostre i aromatyczne kiełbasy jako składnik kanapek mogą przyprawić o ból głowy. O pasztetowej, mortadeli czy kiełbasie z dodatkiem czosnku należy zapomnieć.
Ryby
Lekarze zachęcają, aby jeść więcej ryb. W przypadku dalekiej podróży nie są jednak wskazane. To samo tyczy się ryb wędzonych, past rybnych i sałatek oraz konserw.
Jedzenie na podróż – przepisy
Zanim wyruszmy w podróż, dobrze jest zastanowić się, jaki prowiant spakować do bagażu podręcznego. Najlepiej wybrać proste przekąski, które zachowają świeżość w transporcie i są wygodne do zjedzenia. Jakie więc jedzenie sprawdzi się w podróży? Oto łatwe przepisy na pyszne i zdrowe dania i przekąski na drogę.
- Kanapka z mozzarellą i szynką – smaczna i pożywna przekąska
- Grillowane kanapki z drobiową szynką
- Tureckie bułeczki śniadaniowe. Proste i pyszne – zarówno same, jak i z dodatkami
- Delikatne placuszki z kaszy manny: pyszne śniadanie lub podwieczorek
- Kieszonki z ciasta francuskiego nadziewane piersią z kurczaka, fetą i szpinakiem
- Paszteciki z szynką i serem: prosty przepis
- Lekka sałatka z roszponką, rzodkiewką i marchewką
- Pasta do chleba z fety i suszonych pomidorów – zdrowe i smaczne smarowidło do pieczywa
- Tortille ze schabem i szpinakiem – przepis na przekąskę
- Tortille z mozzarellą i szynką parmeńską
Zdrowe przekąski na podróż
Do plecaka lub torby można zapakować pojemniki ze zdrowymi przekąskami, które dostarczą witamin i minerałów. Trzeba włożyć je do szczelnie zamykanych pojemników, dzięki czemu nie stracą świeżości i cennych składników odżywczych. Tego typu przekąski to:
- pokrojone w słupki świeże warzywa jak marchewka, kalarepka, papryka czy zielony ogórek
- świeże owoce jak banany, jabłka, gruszki, mandarynki, truskawki, maliny, brzoskwinie
- bakalie, czyli różne orzechy i suszone owoce
- gorzka czekolada
- domowe ciasto i muffinki