Jedzenie w podróży. Najgorsze i najlepsze potrawy, jakie możesz zabrać ze sobą w drogę

2023-01-25 15:18

Ferie zimowe trwają w najlepsze. To czas, który sprzyja podróżom. Wybierając się na zimowe szaleństwo, warto zastanowić się i przemyśleć, co zabrać ze sobą do jedzenia na drogę. Czy jajka na twardo lub cebulowe chipsy to dobry wybór? Podpowiadamy, które przekąski są najlepsze, a które najgorsze.

jedzenie w podróży
Autor: Shutterstock

Spis treści

  1. Jedzenie w podróży
  2. Czego nie jeść w podróży?
  3. Jedzenie na podróż – przepisy
  4. Zdrowe przekąski na podróż

Jedzenie w podróży

Jedzenie, które zabieramy ze sobą w podróż krótką i dłuższą, powinno zaspokoić głód, wytrzymać kilka godzin i nie dać się we znaki współpasażerom. Jest to szczególnie ważne, kiedy wybierze się transport publiczny. W pociągu, autokarze czy nawet w samolocie nie każda potrawa się sprawdzi. Jakich dań i przekąsek unikać w podczas podróży?

Czego nie jeść w podróży?

Jakich produktów nie zabierać ze sobą w podróż? Na liście zakazanych przekąsek znajdziemy nie tylko hot dogi czy szprotki w sosie pomidorowym, ale także kabanosy, paprykarz oraz kurczaka z rożna kupionego w przydrożnym barze. Czego jeszcze nie zabierać ze sobą na drogę?

Cebularz

To znana i lubiana przekąska, która zaspokoi nawet największy głód. Jednak ze względu na mocny aromat cebuli i przypraw nie jest dobrym rozwiązaniem w podróży.

Chipsy cebulowe

To przekąska, która sprawdzi się w czasie meczu lub filmowego wieczoru w domu. Trzeba o nich zapomnieć, wyjeżdżając na ferie.

Frytki

Kupowane w czasie postojów w przydrożnych barach frytki pozostaną z podróżującymi do przystanku końcowego. Zazwyczaj są przesiąknięte olejem, ponieważ smażone są na starym tłuszczu.

Fast food

Wiele osób uskarża się na aromat, który pozostawia kebab i popularne na stacjach benzynowych hot dogi czy hamburgery. Wątpliwej jakość składniki, niewłaściwe ich przechowywanie i pozostawiająca wiele do życzenia higiena powinny przekonać do zrezygnowania z tego typu potraw podczas podróży.

Jajka ugotowane na twardo

To jedna z najpopularniejszych przekąsek na wycieczkach. Niestety aromat jajek na twardo jest dość uciążliwy. Z każdą kolejną godziną spędzoną w bagażu podręcznym charakterystyczny zapach jajek znacznie się wzmacnia. Tak samo dzieje się w przypadku past jajecznych i sałatek z ich dodatkiem.

Konserwy

Puszki z mielonką turystyczną czy pasztetem to złe rozwiązanie. Chociaż są wygodne w transporcie, to intensywny zapach może popsuć humor innym pasażerom. Z podróżniczego menu powinny zniknąć również szprotki w sosie pomidorowym.

Kanapki z kiełbasą

Ostre i aromatyczne kiełbasy jako składnik kanapek mogą przyprawić o ból głowy. O pasztetowej, mortadeli czy kiełbasie z dodatkiem czosnku należy zapomnieć.

Ryby

Lekarze zachęcają, aby jeść więcej ryb. W przypadku dalekiej podróży nie są jednak wskazane. To samo tyczy się ryb wędzonych, past rybnych i sałatek oraz konserw.

Jedzenie na podróż – przepisy

Zanim wyruszmy w podróż, dobrze jest zastanowić się, jaki prowiant spakować do bagażu podręcznego. Najlepiej wybrać proste przekąski, które zachowają świeżość w transporcie i są wygodne do zjedzenia. Jakie więc jedzenie sprawdzi się w podróży? Oto łatwe przepisy na pyszne i zdrowe dania i przekąski na drogę.

Zdrowe przekąski na podróż

Do plecaka lub torby można zapakować pojemniki ze zdrowymi przekąskami, które dostarczą witamin i minerałów. Trzeba włożyć je do szczelnie zamykanych pojemników, dzięki czemu nie stracą świeżości i cennych składników odżywczych. Tego typu przekąski to:

  • pokrojone w słupki świeże warzywa jak marchewka, kalarepka, papryka czy zielony ogórek
  • świeże owoce jak banany, jabłka, gruszki, mandarynki, truskawki, maliny, brzoskwinie
  • bakalie, czyli różne orzechy i suszone owoce
  • gorzka czekolada
  • domowe ciasto i muffinki
Jak zrobić stemple na torebki śniadaniowe