Tureckie bułeczki śniadaniowe. Proste i pyszne - zarówno same, jak i z dodatkami

tureckie bułeczki śniadaniowe
Autor: Shutterstock
łatwy
120 min
8

Dieta wegetariańska

Pyszne tureckie bułeczki śniadaniowe są wyjątkowo miękkie, a świeżość zachowują nawet następnego dnia. Świetnie smakują same i z najróżniejszymi dodatkami. Szynka, żółty ser, twarożek czy dżem – w każdej odsłonie podbiją podniebienie każdego, kto ich spróbuje. Sprawdźcie ten przepis i upieczcie obłędne bułeczki z sezamem i czarnuszką.

Jak zrobić bułeczki śniadaniowe?

Pierwszym krokiem jest zrobienie ciasta z mąki pszennej, ciepłego mleka i wody oraz suszonych drożdży, cukru, oleju i jogurtu naturalnego. Wyrobione ciasto powinno wyrastać godzinę i w tym czasie podwoić swoją objętość. Z ciasta formuje się zgrabne bułeczki, które tuż przed wstawieniem do piekarnika smaruje się jajkiem z mlekiem i posypuje sezamem i czarnuszką. Bułeczki piecze się w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut. Wystarczy chwilę poczekać, aż ostygną i już można cieszyć się ich smakiem.

Przepis na bułeczki śniadaniowe

  • To łatwy przepis na domowe bułki. Każda czynność została dokładnie opisana, więc nikt nie będzie miał problemów, aby zrobić je samodzielnie.
  • To bułeczki drożdżowe, więc ich przygotowanie zajmuje nieco więcej czasu.
  • Doskonałe domowe pieczywo na śniadanie składa się z kilku produktów, które są w sklepach przez cały rok.
  • Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Produkty przechowywane w lodówce należy wyjąć wcześniej, aby się ogrzały.
  • Do ciasta dodaje się naturalny jogurt. Sprawdzi się też jogurt grecki.
  • Do posypania bułeczek można użyć czarnego sezamu, siemienia lnianego lub kminku.
  • Smak bułeczek wzbogacą posiekane suszone pomidory, oliwki zielone lub czarne czy kapary.

Przepis inspirowany blogiem na-talerzu.pl

Pod materiałem wideo znajdziesz galerię z innymi przepisami na domowe pieczywo

SKŁADNIKI

  • 750 g mąki pszennej typ 550
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 60 g cukru
  • 12 g suszonych drożdży
  • 1 jajko
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki soli
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki czarnuszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Upewnij się, że wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej. Włóż wszystkie składniki do miski miksera i zmiksuj, aż uzyskasz jednolite ciasto.
  • Posyp wierzch ciasta mąką, przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę, by ciasto podrosło. Powinno podwoić swoją objętość.
  • Przełóż ciasto na stolnicę posypaną mąką i dokładnie zagnieć. Podziel je na 20 równych części i uformuj z nich bułeczki.
  • Rozłóż bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi. Przykryj blaszkę ściereczką i pozostaw na 30 minut, do ponownego wyrośnięcia. Dzięki temu bułeczki nie popękają podczas pieczenia.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem zmieszanym z mlekiem, a następnie posyp je sezamem i/lub czarnuszką.
  • Umieść blaszkę w piekarniku i piecz przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw bułeczki do ostygnięcia. Możesz podawać je na śniadanie, obiad lub kolację..
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej