Paszteciki z szynką i serem: prosty przepis

2021-03-29
mg
Paszteciki z szynką i serem
Autor: Shutterstock Paszteciki z ciasta francuskiego można nadziewać także szpinakiem z serem, duszonymi grzybami albo mięsem. 
łatwy
45 min
4

Paszteciki z szynką i serem to pomysł na łatwą do przygotowania przekąskę. Chrupiące ciasto francuskie z pysznym wytrawnym nadzieniem lubią prawie wszyscy. Możesz przygotować podwójną porcję pasztecików. Część zamrozić i upiec tuż przed wizytą gości. Będą świeże i aromatyczne.

SKŁADNIKI

  • 250 g gotowego ciasta francuskiego
  • 50 g szynki
  • 125 g białego sera (może być typu greckiego)
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • pieprz, sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Wykrój z niego 12 prostokątów o wymiarach ok. 5x15 cm.
  • Wyłóż pergaminem blachę do pieczenia. Przełóż paski ciasta na blachę. Włóż do lodówki na około 30 minut.
  • Szynkę drobno posiekaj. Dodaj rozdrobniony ser i szczypiorek. Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
  • Nanieś farsz na paski ciasta, zostawiając dookoła wolny dwucentymetrowy brzeg. Rant posmaruj rozkłóconym jajkiem.
  • Pozostałe sześć pasków ciasta francuskiego natnij kilka razy w poprzek (również pozostaw dwucentymetrowy brzeg). Przykryj nimi ciasto z farszem. Dociśnij brzegi. Oprósz na wierzchu parmezanem.
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wstaw paszteciki. Piecz przez 10-15 minut.
  • Serwuj na ciepło lub zimno.
mg