Paszteciki z szynką i serem: prosty przepis
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Paszteciki z szynką i serem to pomysł na łatwą do przygotowania przekąskę. Chrupiące ciasto francuskie z pysznym wytrawnym nadzieniem lubią prawie wszyscy. Możesz przygotować podwójną porcję pasztecików. Część zamrozić i upiec tuż przed wizytą gości. Będą świeże i aromatyczne.
SKŁADNIKI
- 250 g gotowego ciasta francuskiego
- 50 g szynki
- 125 g białego sera (może być typu greckiego)
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 jajko
- 2 łyżki startego parmezanu
- pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Wykrój z niego 12 prostokątów o wymiarach ok. 5x15 cm.
- Wyłóż pergaminem blachę do pieczenia. Przełóż paski ciasta na blachę. Włóż do lodówki na około 30 minut.
- Szynkę drobno posiekaj. Dodaj rozdrobniony ser i szczypiorek. Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
- Nanieś farsz na paski ciasta, zostawiając dookoła wolny dwucentymetrowy brzeg. Rant posmaruj rozkłóconym jajkiem.
- Pozostałe sześć pasków ciasta francuskiego natnij kilka razy w poprzek (również pozostaw dwucentymetrowy brzeg). Przykryj nimi ciasto z farszem. Dociśnij brzegi. Oprósz na wierzchu parmezanem.
- Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wstaw paszteciki. Piecz przez 10-15 minut.
- Serwuj na ciepło lub zimno.