Paszteciki z szynką i serem: prosty przepis

2016-09-27
Paszteciki z szynką i serem
Autor: Shutterstock Paszteciki z ciasta francuskiego można nadziewać także szpinakiem z serem, duszonymi grzybami albo mięsem. 
łatwy
45 min
4

Paszteciki z szynką i serem to pomysł na łatwą do przygotowania przekąskę. Chrupiące ciasto francuskie z pysznym wytrawnym nadzieniem lubią prawie wszyscy. Możesz przygotować podwójną porcję pasztecików. Część zamrozić i upiec tuż przed wizytą gości. Będą świeże i aromatyczne.

Składniki

250 g gotowego ciasta francuskiego

50 g szynki

125 g białego sera (może być typu greckiego)

2 łyżki posiekanego szczypiorku

1 jajko

2 łyżki startego parmezanu

pieprz, sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ciasto rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Wykrój z niego 12 prostokątów o wymiarach ok. 5x15 cm.

Wyłóż pergaminem blachę do pieczenia. Przełóż paski ciasta na blachę. Włóż do lodówki na około 30 minut.

Szynkę drobno posiekaj. Dodaj rozdrobniony ser i szczypiorek. Dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą.

Nanieś farsz na paski ciasta, zostawiając dookoła wolny dwucentymetrowy brzeg. Rant posmaruj rozkłóconym jajkiem.

Pozostałe sześć pasków ciasta francuskiego natnij kilka razy w poprzek (również pozostaw dwucentymetrowy brzeg). Przykryj nimi ciasto z farszem. Dociśnij brzegi. Oprósz na wierzchu parmezanem.

Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wstaw paszteciki. Piecz przez 10-15 minut.

Serwuj na ciepło lub zimno.