Delikatne placuszki z kaszy manny: pyszne śniadanie lub podwieczorek
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Placuszki z kaszy manny to pyszne śniadanie lub podwieczorek. Podane z konfiturami ukoją skołatane nerwy i dostarczą sporą dawkę energii. Polecamy!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mleka
- 30 g cukru (2 łyżki stołowe)
- 1 szczypta soli
- 60 g kaszy manny
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do mleka dodać sól i cukier, zagotować.
- Do wrzącego mleka dodawać po trochu kaszę manną i cały czas mieszać, aby kasza się nie zbryliła. Gotować 3-5 minut lub do chwili, gdy uzyskamy gęstą papkę. Ostudzić.
- Jajko ubić w oddzielnej misce. Dodać do niego ostudzoną kaszę manną. Wymieszać.
- Z masy formować rękami okrągłe placuszki. Panierować w bułce tartej.
- Placuszki smażyć na rozgrzanym maśle i oleju do zrumienienia z obu stron.
- Podawać z ulubioną konfiturą.