Delikatne placuszki z kaszy manny: pyszne śniadanie lub podwieczorek

2021-03-29
Delikatne placuszki z kaszy manny: pyszne śniadanie lub podwieczorek
Autor: Shutterstock Obłędnie delikatne placuszki z kaszy manny idealnie smakują z konfiturami
łatwy
30 min
4

Placuszki z kaszy manny to pyszne śniadanie lub podwieczorek. Podane z konfiturami ukoją skołatane nerwy i dostarczą sporą dawkę energii. Polecamy!

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was:

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka mleka
  • 30 g cukru (2 łyżki stołowe)
  • 1 szczypta soli
  • 60 g kaszy manny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do mleka dodać sól i cukier, zagotować.
  • Do wrzącego mleka dodawać po trochu kaszę manną i cały czas mieszać, aby kasza się nie zbryliła. Gotować 3-5 minut lub do chwili, gdy uzyskamy gęstą papkę. Ostudzić.
  • Jajko ubić w oddzielnej misce. Dodać do niego ostudzoną kaszę manną. Wymieszać.
  • Z masy formować rękami okrągłe placuszki. Panierować w bułce tartej.
  • Placuszki smażyć na rozgrzanym maśle i oleju do zrumienienia z obu stron.
  • Podawać z ulubioną konfiturą.