Lekka sałatka z roszponką, rzodkiewką i marchewką
2021-06-29
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sałatka z roszponką, rzodkiewką i marchewką przepięknie się prezentuje. Jeszcze lepiej smakuje. W sezonie na soczystą rzodkiewkę i chrupką marchewkę warto połączyć warzywa korzeniowe z subtelną roszponką. Pyszności!
Latem prześladują mnie soczyste smaki warzyw i owoców. Dosłownie nie mogę się uwolnić do natrętnych myśli o tryskających sokami rzodkiewkach, chrupkich marchewkach i delikatnych liściach sałat. Uwielbiam połączenie delikatnych, maślanych listków roszponki z soczystymi i chrupkimi warzywami. Idealne pasuje tutaj rzodkiewka i młoda marchewka karotka. Pikantny sos i garść pestek granatu uzupełniają tę przepyszną sałatkę.
SKŁADNIKI
- Na lekką sałatkę z roszponką:
- 150 g liści roszponki
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 marchewka
- 1 owoc granatu
- 1 łyżka porwanych liści mięty
- Na sos do sałatki z roszponki:
- 1/4 szklanki oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka łagodnej pasty harrisa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od przygotowania sosu do sałatki. Zmiksuj oliwę z sokiem z cytryny i pastą harrisa lub wymieszaj, potrząsając zakręconym słoikiem.
- Rzodkiewkę pokrój na cienkie plasterki. Marchew potnij za pomocą noża rowkowego (obieraka) na cienkie wstążki. Owoc granatu otwórz i rozdziel na pojedyncze pestki soczyste.
- Rzodkiewkę i marchew przełóż do sitka lub durszlaka. Posyp 1/2 łyżeczki soli i odstaw na 15 minut. Po upływie tego czasu lekko wygnieć.
- Liście roszponki ułóż na okrągłym półmisku lub w szerokiej misce. Posyp plasterkami rzodkiewki i wstążkami marchewki. Rozrzuć po całej powierzchni porwane liście mięty. Polej przygotowanym sosem.
- Na koniec posyp pestkami granatu.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?