Lekka sałatka z roszponką, rzodkiewką i marchewką

Lekka sałatka z roszponką, rzodkiewką i marchewką
Autor: Shutterstock.com Rozkosznie pikantna sałatka z roszponki, rzodkiewki i marchewki oraz pestek granatu
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałatka z roszponką, rzodkiewką i marchewką przepięknie się prezentuje. Jeszcze lepiej smakuje. W sezonie na soczystą rzodkiewkę i chrupką marchewkę warto połączyć warzywa korzeniowe z subtelną roszponką. Pyszności! 

Latem prześladują mnie soczyste smaki warzyw i owoców. Dosłownie nie mogę się uwolnić do natrętnych myśli o tryskających sokami rzodkiewkach, chrupkich marchewkach i delikatnych liściach sałat. Uwielbiam połączenie delikatnych, maślanych listków roszponki z soczystymi i chrupkimi warzywami. Idealne pasuje tutaj rzodkiewka i młoda marchewka karotka. Pikantny sos i garść pestek granatu uzupełniają tę przepyszną sałatkę. 

SKŁADNIKI

  • Na lekką sałatkę z roszponką:
  • 150 g liści roszponki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 marchewka
  • 1 owoc granatu
  • 1 łyżka porwanych liści mięty
  • Na sos do sałatki z roszponki:
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka łagodnej pasty harrisa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od przygotowania sosu do sałatki. Zmiksuj oliwę z sokiem z cytryny i pastą harrisa lub wymieszaj, potrząsając zakręconym słoikiem. 
  • Rzodkiewkę pokrój na cienkie plasterki. Marchew potnij za pomocą noża rowkowego (obieraka) na cienkie wstążki. Owoc granatu otwórz i rozdziel na pojedyncze pestki soczyste. 
  • Rzodkiewkę i marchew przełóż do sitka lub durszlaka. Posyp 1/2 łyżeczki soli i odstaw na 15 minut. Po upływie tego czasu lekko wygnieć. 
  • Liście roszponki ułóż na okrągłym półmisku lub w szerokiej misce. Posyp plasterkami rzodkiewki i wstążkami marchewki. Rozrzuć po całej powierzchni porwane liście mięty. Polej przygotowanym sosem. 
  • Na koniec posyp pestkami granatu. 
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej