Kanapka z mozzarellą i szynką - smaczna i pożywna przekąska
2021-03-29
łatwy
5 min
4
Kanapki, w zależności od tego jak je przygotujemy, mogą być całkiem pożywnym daniem. Jeśli dobrze skomponujemy składniki, to kanapka może stać się pełnowartościowym posiłkiem. Dziś proponujemy kanapkę z mozzarellą i szynką z dodatkiem pomidorów i oliwek na tostowanym, białym pieczywie.
SKŁADNIKI
- 2 kromki dobrego jasnego chleba
- 2-3 plasterki świeżej mozzarelli
- 4 cieniutko pokrojone plasterki szynki parmeńskiej (prosciutto)
- 1 pomidor
- kilka listków bazylii
- 4 czarne oliwki
- oliwa extra virgin
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczywo opiecz w tosterze. Każdą kromkę skrop delikatnie oliwą i na każdej ułóż kawałki mozzarelli.
- Na wierzchu połóż szynkę, następnie pokrojone pomidory i drobno pociętą bazylię oraz pokrojone oliwki. Na koniec wszystko delikatnie jeszcze raz skrop oliwą i dopraw solą oraz pieprzem.