Pasta do chleba z fety i suszonych pomidorów - zdrowe i smaczne smarowidło do pieczywa
2020-10-22
łatwy
15 min
4
Pasta do chleba z fety i suszonych pomidorów jest bardzo łatwa do przygotowania, pyszna i zdrowa. Idealna na imprezę - mały dodatek jogurtu greckiego zmienia ją w idealny dip do warzyw. W zależności od proporcji i przypraw pasta może smakować za każdym razem inaczej.
SKŁADNIKI
- 200 g sera feta (waga sera bez zalewy)- można fetę zastąpić serem bałkańskim
- 5 dużych plastrów pomidorów suszonych w oleju
- 5 oliwek zielonych lub czarnych bez pestek w zalewie
- 1 łyżeczka świeżej, posiekanej bazylii
- 50 g jogurtu greckiego - gdy chcemy, by pasta zmieniła się w dip - podwajamy proporcję
- sól, pieprz - ostrożnie z solą, bo zarówno feta, jak i suszone pomidory są słone
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser feta, pomidory, oliwki, posiekaną bazylię i jogurt zmiksować w malakserze lub blenderze. Masa nie musi byc idealnie gładka, mogą zostać grubsze kawałki sera i pomidorów - w zależności od upodobań.
- Jeśli pasta będzie zbyt sucha, można dodać olej ze słoika z suszonymi pomidorami lub nieco więcej jogurtu i jeszcze raz zmiksować.
- Pastę doprawić do smaku solą i pieprzem. Można przechowywać w lodówce przez mniej więcej tydzień.