Pasta do chleba z fety i suszonych pomidorów - zdrowe i smaczne smarowidło do pieczywa

Pasta do chleba z fety i suszonych pomidorów - zdrowe i smaczne smarowidło do pieczywa
Autor: Shutterstock Pasta do chleba z fety i suszonych pomidorów - pyszne wspomnienie wakacji w basenie Morza Śródziemnego
łatwy
15 min
4

Pasta do chleba z fety i suszonych pomidorów jest bardzo łatwa do przygotowania, pyszna i zdrowa. Idealna na imprezę - mały dodatek  jogurtu greckiego zmienia ją w idealny dip do warzyw. W zależności od proporcji i przypraw pasta może smakować za każdym razem inaczej.

SKŁADNIKI

  • 200 g sera feta (waga sera bez zalewy)- można fetę zastąpić serem bałkańskim
  • 5 dużych plastrów pomidorów suszonych w oleju
  • 5 oliwek zielonych lub czarnych bez pestek w zalewie
  • 1 łyżeczka świeżej, posiekanej bazylii
  • 50 g jogurtu greckiego - gdy chcemy, by pasta zmieniła się w dip - podwajamy proporcję
  • sól, pieprz - ostrożnie z solą, bo zarówno feta, jak i suszone pomidory są słone

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ser feta, pomidory, oliwki, posiekaną bazylię i jogurt zmiksować w malakserze lub blenderze. Masa nie musi byc idealnie gładka, mogą zostać grubsze kawałki sera i pomidorów - w zależności od upodobań.
  • Jeśli pasta będzie zbyt sucha, można dodać olej ze słoika z suszonymi pomidorami lub nieco więcej jogurtu  i jeszcze raz zmiksować.
  • Pastę doprawić do smaku solą i pieprzem. Można przechowywać w lodówce przez mniej więcej tydzień.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej