Pasta do chleba z fety i suszonych pomidorów - zdrowe i smaczne smarowidło do pieczywa

2020-10-22
Anna Śmiałek
Pasta do chleba z fety i suszonych pomidorów - zdrowe i smaczne smarowidło do pieczywa
Autor: Shutterstock Pasta do chleba z fety i suszonych pomidorów - pyszne wspomnienie wakacji w basenie Morza Śródziemnego
łatwy
15 min
4

Pasta do chleba z fety i suszonych pomidorów jest bardzo łatwa do przygotowania, pyszna i zdrowa. Idealna na imprezę - mały dodatek  jogurtu greckiego zmienia ją w idealny dip do warzyw. W zależności od proporcji i przypraw pasta może smakować za każdym razem inaczej.

Składniki

200 g sera feta (waga sera bez zalewy)- można fetę zastąpić serem bałkańskim

5 dużych plastrów pomidorów suszonych w oleju

5 oliwek zielonych lub czarnych bez pestek w zalewie

1 łyżeczka świeżej, posiekanej bazylii

50 g jogurtu greckiego - gdy chcemy, by pasta zmieniła się w dip - podwajamy proporcję

sól, pieprz - ostrożnie z solą, bo zarówno feta, jak i suszone pomidory są słone

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ser feta, pomidory, oliwki, posiekaną bazylię i jogurt zmiksować w malakserze lub blenderze. Masa nie musi byc idealnie gładka, mogą zostać grubsze kawałki sera i pomidorów - w zależności od upodobań.

Jeśli pasta będzie zbyt sucha, można dodać olej ze słoika z suszonymi pomidorami lub nieco więcej jogurtu  i jeszcze raz zmiksować.

Pastę doprawić do smaku solą i pieprzem. Można przechowywać w lodówce przez mniej więcej tydzień.