Kieszonki z ciasta francuskiego nadziewane piersią z kurczaka, fetą i szpinakiem

Matka i syn gotują
Kieszonki z ciasta francuskiego nadziewane piersią z kurczaka, fetą i szpinakiem
Autor: Shutterstock Kieszonki z ciasta francuskiego wypełnione kurczakiem i farszem ze szpinaku i sera feta smakują dobrze na ciepło i na zimno.
średni
40 min
4

Kieszonki z ciasta francuskiego nadziewane piersią z kurczaka, fetą i szpinakiem to może być samodzielne danie obiadowe, lekka przekąska na ciepła kolację czy lunch. Wszystko zależy od wielkości kieszonek.

SKŁADNIKI

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 100 g przegotowanego szpinaku
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta papryki w proszku
  • 80 g pokrojonego sera feta
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 rozbite i rozmieszane jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś pokroić na kawałki możliwe zbliżone do prostokąta, lekko zbić, posolić, posypać pieprzem.
  • Szpinak udusić na maśle z dodatkiem gałki, papryki, aż odparuje nadmiar wody.
  • Ostudzić i dodać pokruszony ser feta.
  • Ciasto francuskie pokroić na prostokąty  większe niż kawałki kurczaka.
  • Układać na nich kawałki kurczaka, na nim farsz ze szpinaku i fety. Całość składać na pół, brzegi zlepiać białkiem.
  • Posmarować rozmąconym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC  przez ok 30 minut - do zrumienienia.
Matka i syn gotują