Kieszonki z ciasta francuskiego nadziewane piersią z kurczaka, fetą i szpinakiem

2017-01-24
Matka i syn gotują
Kieszonki z ciasta francuskiego nadziewane piersią z kurczaka, fetą i szpinakiem
Autor: Shutterstock Kieszonki z ciasta francuskiego wypełnione kurczakiem i farszem ze szpinaku i sera feta smakują dobrze na ciepło i na zimno.
średni
40 min
4

Kieszonki z ciasta francuskiego nadziewane piersią z kurczaka, fetą i szpinakiem to może być samodzielne danie obiadowe, lekka przekąska na ciepła kolację czy lunch. Wszystko zależy od wielkości kieszonek.

Składniki

1 podwójna pierś z kurczaka

sól, pieprz

2 łyżki roztopionego masła

100 g przegotowanego szpinaku

1 szczypta gałki muszkatołowej

1 szczypta papryki w proszku

80 g pokrojonego sera feta

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 rozbite i rozmieszane jajko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Pierś pokroić na kawałki możliwe zbliżone do prostokąta, lekko zbić, posolić, posypać pieprzem.

Szpinak udusić na maśle z dodatkiem gałki, papryki, aż odparuje nadmiar wody.

Ostudzić i dodać pokruszony ser feta.

Ciasto francuskie pokroić na prostokąty  większe niż kawałki kurczaka.

Układać na nich kawałki kurczaka, na nim farsz ze szpinaku i fety. Całość składać na pół, brzegi zlepiać białkiem.

Posmarować rozmąconym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC  przez ok 30 minut - do zrumienienia.