Kieszonki z ciasta francuskiego nadziewane piersią z kurczaka, fetą i szpinakiem

Kieszonki z ciasta francuskiego nadziewane piersią z kurczaka, fetą i szpinakiem to może być samodzielne danie obiadowe, lekka przekąska na ciepła kolację czy lunch. Wszystko zależy od wielkości kieszonek.
1 podwójna pierś z kurczaka
sól, pieprz
2 łyżki roztopionego masła
100 g przegotowanego szpinaku
1 szczypta gałki muszkatołowej
1 szczypta papryki w proszku
80 g pokrojonego sera feta
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 rozbite i rozmieszane jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Pierś pokroić na kawałki możliwe zbliżone do prostokąta, lekko zbić, posolić, posypać pieprzem.
Szpinak udusić na maśle z dodatkiem gałki, papryki, aż odparuje nadmiar wody.
Ostudzić i dodać pokruszony ser feta.
Ciasto francuskie pokroić na prostokąty większe niż kawałki kurczaka.
Układać na nich kawałki kurczaka, na nim farsz ze szpinaku i fety. Całość składać na pół, brzegi zlepiać białkiem.
Posmarować rozmąconym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok 30 minut - do zrumienienia.