Kieszonki z ciasta francuskiego nadziewane piersią z kurczaka, fetą i szpinakiem
2021-03-29
średni
40 min
4
Kieszonki z ciasta francuskiego nadziewane piersią z kurczaka, fetą i szpinakiem to może być samodzielne danie obiadowe, lekka przekąska na ciepła kolację czy lunch. Wszystko zależy od wielkości kieszonek.
SKŁADNIKI
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- sól, pieprz
- 2 łyżki roztopionego masła
- 100 g przegotowanego szpinaku
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 1 szczypta papryki w proszku
- 80 g pokrojonego sera feta
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 rozbite i rozmieszane jajko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś pokroić na kawałki możliwe zbliżone do prostokąta, lekko zbić, posolić, posypać pieprzem.
- Szpinak udusić na maśle z dodatkiem gałki, papryki, aż odparuje nadmiar wody.
- Ostudzić i dodać pokruszony ser feta.
- Ciasto francuskie pokroić na prostokąty większe niż kawałki kurczaka.
- Układać na nich kawałki kurczaka, na nim farsz ze szpinaku i fety. Całość składać na pół, brzegi zlepiać białkiem.
- Posmarować rozmąconym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok 30 minut - do zrumienienia.