Jak wykorzystać skorupki po jajkach? 6 patentów na zastosowanie skorupek jaj

2023-09-29 12:28

Skorupek jajek wcale nie trzeba wyrzucać. Mało kto wie, że może je jeszcze wykorzystać. Istnieje kilka prostych patentów z użyciem skorupek po jajkach o wszechstronnym zastosowaniu. Zobaczcie, jak wykorzystać skorupki po jajkach, a już więcej ich nie wyrzucicie.

jak wykorzystać skorupki po jajkach
Autor: Shutterstock Do czego wykorzystać skorupki jajek? Poznajcie 6 zaskakujących sposobów na ich użycie.

Spis treści

  1. Co zawierają skorupki po jajkach?
  2. Jak wykorzystać skorupki po jajkach?
  3. Domowa pasta do czyszczenia ze skorupek po jajkach
  4. Skorupki jajek do prania
  5. Ostrzenie blendera skorupkami po jajkach
  6. Nawóz ze skorupek po jajkach
  7. Kawa ze skorupkami jajek
  8. Skorupki jajek na piękną i gładką skóry

Co zawierają skorupki po jajkach?

Skorupki jajek nie muszą wylądować w koszu z odpadami bio. Wbrew pozorom to wartościowy produkt, który zawiera wiele cennych składników odżywczych. Skorupki po jajkach są bogate w wapń, który niezbędny jest do budowy kości. Znajdująca się wewnątrz skorupki błonka zawiera kolagen, białko, kwas hialuronowy i glukozaminę. To składniki odżywcze, które zadbają o nasze stawy i ochronią przed osteoporozą. Dodatkowo skorupki po jajkach wykazują działanie antybakteryjnie i zawierają magnez, fosfor, selen, miedź, cynk, molibden, siarkę oraz krzem.

Jak wykorzystać skorupki po jajkach?

Skorupki jajek mają wszechstronne zastosowanie. Można wykorzystać je na wiele różnych sposobów. Wszystkie patenty są proste i niedrogie. Dzięki temu ilość śmieci jest mniejsza, a takie postępowanie można z powodzeniem wpisać do działań zero waste, czyli filozofii polegającej na niemarnowaniu i ponownym wykorzystywaniu.

Domowa pasta do czyszczenia ze skorupek po jajkach

Jednym z pomysłów na wykorzystanie skorupek po jajkach jest przygotowanie domowego środka do czyszczenia. Skorupki należy zmielić w blenderze na proszek i wymieszać z sodą oczyszczoną oraz wodą. Pasta poradzi sobie z usunięciem brudu na płytkach w łazience, wyczyści zlew i przypalony garnek.

Skorupki jajek do prania

Skorupki jajek sprawdzą się też jako naturalny wybielacz do prania białych tkanin. Zastosowanie jest bardzo proste. Wystarczy umieścić skorupki w woreczku lnianym lub do prania bielizny, włożyć do pralki i uprać jak zawsze.

Ostrzenie blendera skorupkami po jajkach

Mało kto wie, że skorupki po jajkach to super patent na wyczyszczenie i naostrzenie blendera kielichowego. Jak to zrobić? Do kielicha blendera trzeba wrzucić pokruszone skorupki po kilku jajkach i wlać wodę. Po zblendowaniu urządzenie będzie nie tylko dokładnie wyczyszczone, ale i ostrza staną się jak nowe.

Nawóz ze skorupek po jajkach

Ten patent od lat znają zapaleni ogrodnicy. Dzięki dużej zawartości składników mineralnych skorupki jajek można wykorzystać jako nawóz do gleby. Drobno pokruszone skorupki po jajkach należy wsypać do ziemi i lekko zamieszać. Taka odżywka sprawi, że gleba będzie użyźniona, a rośliny otrzymają zastrzyk dobroczynnych substancji.

Kawa ze skorupkami jajek

Skorupki jajek można też spożywać. Jedną z propozycji jest przygotowanie kawy z dodatkiem tego nieoczywistego składnika. Aby zrobić taką kawę, skorupki powinny być dokładnie wyczyszczone i zmielone na proszek. Wystarczy wsypać je do filiżanki z kawą, wymieszać i wypić. Co daje kawa ze zmielonymi skorupkami jaj? Ten nieoczywisty dodatek sprawi, że napój będzie jeszcze bardziej aromatyczny i delikatniejszy dla żołądka.

Skorupki jajek na piękną i gładką skóry

Skorupki jajek mogą pomóc w walce z problemami skórnymi. W tym przypadku stosuje się okłady na zmienione chorobowo miejsca. Skorupki jajek zalewa się octem jabłkowym i odstawia na dwa dni. W tym czasie skorupki staną się miękkie. Przykłada się je bezpośrednio na skórę w miejsca które pieką, są zaczerwienione i podrażnione.

Zobacz galerię i dowiedz się, jak ugotować lub usmażyć jajka na śniadanie. Swoją wiedzę o jajkach możesz sprawdzić, rozwiązując szybki quiz, który znajdziesz poniżej.

Jajka – zdrowie w skorupce
Quiz: Jajka - prawdy i mity
Pytanie 1 z 15
W Polsce najczęściej jada się jaja:
Jajka