Kawy nie należy łączyć z niektórymi produktami z dwóch powodów:
- Wypita przed posiłkiem czy zaraz po nim kawa zaburza wchłanianie niektórych składników mineralnych, na przykład cynku, żelaza, magnezu czy wapnia.
- Substancje zawarte w kawie mogą w połączeniu z niektórymi produktami wywoływać nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Z tymi produktami lepiej nie łączyć kawy
Produkty bogate w wapń (twaróg, jogurty, żółte sery) - zawarty w kawie kwas szczawiowy wiąże się z wapniem tworząc szczawiany i uniemożliwiając wchłanianie przez organizm tego pierwiastka z nabiału. Jeśli nie wyobrażasz sobie porannego twarożku bez kubka kawy, do napoju dodaj mleko, które zneutralizuje kwas szczawiowy.
Produkty bogate w żelazo - kawa zaburza wchłanianie żelaza m.in. z warzyw strączkowych czy czerwonego mięsa, więc jeśli chcesz wypić poobiednią kawkę, poczekaj z nią choć dwie godziny od posilku.
Produkty bogate w cynk - kawa ogranicza wchłanianie tego ważnego minerału, więc nie łącz jej z produktami takimi jak orzechy, pestki czy podroby.
Aspiryna i leki przeciwbólowe - leki najbezpieczniej jest popijać wodą, bo zawierają substancje, które mogą wchodzić w reakcje ze związkami zawartymi w innych napojach (również herbata, mleko czy soki to nie są dobre opcje na popijanie leków). Kawa w połączeniu z lekami może wywołać dolegliwości ze strony kładu pokarmowego.
Alkohol - połączenie kawy z alkoholem może wywołać wiele nieprzewidywalnych reakcji, taka mieszanka może powodować nadmierne pobudzenie, reakcje niewspółmierne do sytuacji czy nawet zachowania agresywne.