Domowe majonezy i sosy: najlepsze przepisy na sosy do jaj i zimnych mięs
Jajko na twardo, różowa szynka, biała kiełbasa, soczysty schab i trzęsąca się galareta wieprzowa pysznią się już na stole. Czego im brak? Oczywiście sosu, który podkreśli i uwypukli ich smak. Począwszy od majonezu, a na chrzanie kończąc, do wyboru mamy mnóstwo wariantów. Zobaczcie sami.
Spis treści
- Klasyczny majonez jajeczny
- Majonez w 3 minuty
- Majonez wegański
- Zamiennik majonezu
- Sos tatarski
- Sos musztardowo-koperkowy
- Sos chrzanowy
- Ćwikła, czyli chrzan z buraczkami
- Jak urozmaicić tradycyjny majonez?
Klasyczny majonez jajeczny
Wszystko zaczęło się od tej doskonałej mieszaniny żółtek, octu i oleju. Oce i olej, dwie ciecze, które praktycznie ze sobą się nie mieszają, po dodaniu żółtak emulgują w idealnie gładką emulsję. Emulsję tak pyszną, że chcemy wciąż więcej i więcej. Majonez pasuje do gotowanych jajek, wędlin i mięs na zimno, ryb, a wielbiciele jedliby go łyżką prosto ze słoika. Wypróbujcie przepis na klasyczny majonez.
Przepis na klasyczny majonez na żółtkach
Majonez w 3 minuty
Oto przepis idealny dla tych, co z różnych względów nie mogą jeść żółtek jaja kurzego. Absolutnie bezjajeczny. Niestety nie bezgrzeszny. Sporo kalorii dostarcza olej, ale przecież o to chodzi w dobrym majonezie. Cała tajemnica tkwi w sprytnym wykorzystaniu blendera ręcznego. Szybkość i siła blendera decydują o trwałości emulsji. Zrobicie go w 60 sekund!
Przepis na gęsty majonez tylko na mleku i oleju
Majonez wegański
Pyszny majonez bez jajek? To możliwe. Bo tajemnica dobrego majonezu to odpowiednie przyprawy.
Przepisy na majonez z ziemniaków, fasoli i ryżu
Zamiennik majonezu
Idealny zamiennik majonezu bez jajek to równie gęsty sos musztardowo-śmietanowy. Jego przygotowanie jest dziecinnie łatwe.
Przepis na sos musztardowo-śmietanowy
Sos tatarski
Sos tatarski przygotowujemy na bazie majonezu z korniszonami, marynowanymi grzybkami i kaparami. Kawałeczki chrupkich korniszonów i słonych kaparów zaostrzają smak sosu. To idealny dodatek do mięs, wędlin, ryb, jajek, pasztetów i kanapek. Nie może go zabraknąć na naszym świątecznym stole.
Przepis na sos tatarski - idealny dodatek do mięs, wędlin, ryb i jajek
Sos musztardowo-koperkowy
Wyrazisty słodko-kwaśny sos musztardowo-koperkowy dodaje świeżości mięsom i wędlinom. Idealnie komponuje się z rybami wędzonymi na zimno. Świetnie smakuje z jajkami.
Przepis na sos musztardowo-koperkowy
Sos chrzanowy
Piekło białego sosu chrzanowego doskonale pasuje do białej kiełbasy i jajek. Również szynka w jego towarzystwie zyskuje prawdziwej pikanterii. Bez tego sosu trudno sobie wyobrazić wieprzową galaretę, czy pieczony schab. Po prostu jest konieczny! A jego przygotowanie niezmiernie łatwe.
Przepis na sos chrzanowy lub jeszcze lepszy Przepis na sos chrzanowy z siekanymi jajkami
Koniecznie spróbuj także Przepis na sos chrzanowy z żurawiną oraz Przepis na chrzan z jabłkiem
Ćwikła, czyli chrzan z buraczkami
Ćwikła to tradycyjny dodatek do wędlin i zimnych mięs. Pasuje również do jajek. Jej przygotowanie jest banalne. Nie musicie kupować gotowej z łatwością przygotujecie ją sami.
Zobacz Przepis na domową ćwikłę z chrzanem
Jak urozmaicić tradycyjny majonez?
Wystarczy 100 g majonezu wymieszać z kilkoma dodatkami i gotowe. Jak to zrobić? Nasza infografika podpowie sprawdzone sposoby na interesujące w smaku majonezowe sosy.
Przepisy opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska