Sos chrzanowy: przepis na dodatek do mięs, jaj i ryb
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Sos chrzanowy to hit na polskich stołach. Chrzan jest zdrowy, smaczny i idealny do wędlin - nadaje wyjątkowy smak! Pasuje też do jaj i ryb - nadaje im niepowtarzalny smak.
Polecamy także przepisy na: Sos żurawinowy do pieczystego Sos pomarańczowy do ciemnych mięs Sos cumberland z czerwonej porzeczki
SKŁADNIKI
- 2-3 korzenie chrzanu
- sok z cytryny lub rozpuszczony kwasek cytrynowy
- 2 jajka
- szklanka śmietany
- sól i cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczony chrzan zetrzeć na drobnej tarce i skropić od razu sokiem cytryny lub rozpuszczonym kwaskiem cytrynowym
- Jaja ugotować na twardo, wystudzić, obrać. Żółtka oddzielić od białek.
- Żółtka przetrzeć przez sitko albo zblendować, następnie cienkim strumieniem dodać do nich śmietanę i ucierać jak majonez. Można do żółtek dodać też płaską łyżeczkę musztardy dla smaku.
- Do tego sosu dodać chrzan, bardzo drobno posiekane białka jaj, przyprawić do smaku solą i cukrem.