Sos pomarańczowy idealny do dziczyzny i golonki - jak zrobić?

Sos pomarańczowy idealny do dziczyzny i golonki - jak zrobić?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pomarańcze dodane do sosu mięsnego  idealnie się z nim komponują, dodają mu aromatu. Warto też sos wzbogacić startą skórką pomarańczową

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Sos pomarańczowy podkreśli smak dziczyzny i golonki, będzie idealnym dopełnieniem dania. Mówimy, jak przygotować sos pomarańczowy.

Składniki

  • 500 ml bulionu mięsnego,

  • 2 pomarańcze,

  • 125 g gęstej śmietany

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do przygotowania sosu pomarańczowego potrzebny jest sos mięsny, który wytapia się podczas pieczenia np. golonki lub dziczyzny - będzie gotowy po około 50 minutach pieczenia.

  • Do niego dodajemy dokładnie obrane pomarańcze. Z owoców usuwamy białe włókna, a następnie skórkę z cząstek pomarańczy, które później przekrawamy na pół.

  • Gęstą śmietanę należy wymieszać z sosem pieczeniowym i dodać bulion mięsny. Wszystko dokładnie wymieszać.

  • Dodać miąższ pomarańczy i jeszcze raz wszystko wymieszać, by połączyły się składniki.

  • Przelewamy do sosjerki i gotowe!