Sos musztardowo-koperkowy do zimnych mięs i wędlin: bez jajek, bez wysiłku
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          15 min
      
      
        
          4
      
    Sos musztardowo-koperkowy pasuje do zimnych mięs i wędlin. Przygotujesz go bez jajek. Za to z dużą ilością kopru. Jest przepyszny. Szczególnie dobrze komponuję się z rybami i mięsami wędzonymi na zimno.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 łyżki musztardy dijon
 - 2 łyżeczki płynnego miodu
 - 2 łyżki białego octu winnego
 - 2/3 szklanki oliwy
 - 1 szczypta soli
 - 1 łyżeczka cukru
 - 1/2 szklanki świeżego koperku, duże łodygi usunięte
 - 1 cytryna, starta skórka i sok z połówki
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszaj razem musztardę, miód, ocet, sól i cukier.
 - Stopniowo dodawaj oliwę z oliwek i ubijaj, aż wszystko się połączy.
 - Dodaj koperek i skórkę z cytryny oraz jej sok.
 - Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej soku z cytryny, soli lub kopru.