Sos musztardowo-koperkowy do zimnych mięs i wędlin: bez jajek, bez wysiłku
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Sos musztardowo-koperkowy pasuje do zimnych mięs i wędlin. Przygotujesz go bez jajek. Za to z dużą ilością kopru. Jest przepyszny. Szczególnie dobrze komponuję się z rybami i mięsami wędzonymi na zimno.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 łyżki musztardy dijon
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 2 łyżki białego octu winnego
- 2/3 szklanki oliwy
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki świeżego koperku, duże łodygi usunięte
- 1 cytryna, starta skórka i sok z połówki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszaj razem musztardę, miód, ocet, sól i cukier.
- Stopniowo dodawaj oliwę z oliwek i ubijaj, aż wszystko się połączy.
- Dodaj koperek i skórkę z cytryny oraz jej sok.
- Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej soku z cytryny, soli lub kopru.