Dereń: kiedy zrywać owoce derenia jadalnego? Co można z nich zrobić?

2021-09-10 10:13 Magdalena Lisowiec Anna Szubińska
deren-jadalny-kiedy-zrywac-co-mozna-z-niego-zrobic.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Z owoców derenia wyrabia się dżemy, marmolady i cenioną nalewkę - dereniówkę

Dereń jadalny kwitnie bardzo wczesną wiosną, a jego pierwsze owoce pojawiają się już w lipcu. Jednak ze zbiorem nie trzeba się spieszyć, mamy czas aż do października. Warto pozwolić mu nieco powygrzewać się w ciepłych promieniach słońca, a potem delikatnie zmarznąć podczas jesiennych nocy. Z zebranych plonów wyrabia się dżemy, marmolady i sławną nalewkę - dereniówkę. Sprawdź, kiedy najlepiej zrywać owoce derenia i do czego mogą być one zastosowane.

Dereń jadalny: co to za roślina?

Dereń właściwy lub dereń jadalny to krzew lub drzewo dorastające do 7 m wysokości. Roślina pochodzi z Azji Mniejszej i Europy Południowo-Wschodniej. W Polsce nie jest spotykany rosnący dziko, ale coraz chętniej jest uprawiany.

Kwiaty i owoce derenia

Dereń zaczyna kwitnąć już na przełomie lutego i marca, wtedy jest szczególnie cenną rośliną miododajną. Kwitnie zanim jeszcze pojawią się na nim liście. Pod koniec lipca bądź na początku sierpnia dereń wydaje pierwsze owoce. Z wyglądu przypominają nieco owoce żurawiny — to niewielkie czerwone pestkowce. Owoce derenia można zbierać przez cztery miesiące, bo tyle czasu owocuje krzew. W smaku przypominają nieco śliwki, ale pod warunkiem że są zupełnie dojrzałe. Niedojrzałe owoce są kwaśne i twarde.

Zalety derenia - dlaczego warto jeść dereń?

Owoce derenia są bogate w:

  • żelazo,
  • wapń,
  • potas,
  • magnez,
  • cynk,
  • fosfor,
  • miedź,
  • mangan.

Zawierają również:

  • beta-karoten,
  • kwasy organiczne (jabłkowy i chinowy),
  • pektyny,
  • garbniki
  • cukry, 
  • flawonoidy,
  • witaminy: C, P i A.

Dzięki wymienionym składnikom korzystnie działają na układ pokarmowy, wspomagają leczenie anemii, stanów zapalnych, otyłości.

Co można zrobić z derenia jadalnego?

Dereń jest rośliną ozdobną. Pięknie wygląda w marcu, kiedy kwitnie, a także wczesną jesienią, gdy owocuje. Sadzony jest jako żywopłot. Owoce derenia można jeść na surowo (po przemrożeniu). Najczęściej robi się z nich dżemy, marmolady czy też nadzienie do cukierków. Owoce derenia mają działanie antyseptyczne i pomagają w utrzymaniu higieny jamy ustnej. Znane są również nalewki z derenia – dereniówki.

Nalewki domowe

Właściwości derenia

Dereń to naturalne źródło wielu składników odżywczych. Zawiera witaminy —  C, a także P i A. oraz składniki mineralne: żelazo, potas, wapń, fosfor, magnez, miedź, cynk i mangan. Jest też niezłym źródłem beta-karotenu oraz składników działających antystarzeniowo i przeciwutleniająco. Ze względu na dużą zawartość żelaza, dereń stosuje się w celu zapobiegania i leczenia anemii. Można go  również podawać przy problemach trawiennych i biegunce. Właściwości moczopędne derenia wykorzystuje się przy problemach z drogami moczowymi. Pomocny jest przy podagrze, reumatyzmie i migrenie.  Warto stosować go w czasie przeziębienia i w okresach osłabienia organizmu.

Dereń — przetwory i przepisy

Nalewka z derenia to najpopularniejszy sposób wykorzystania jego owoców. Jest smaczna, lekko kwaskowa i bardzo zdrowa. Z derenia robi się również inne przetwory: sok, dżem czy konfitury. Świetnym pomysłem jest przygotowanie owoców derenia w słonej zalewie — tak jak oliwki. Stanowi wtedy oryginalną przekąskę, składnik sałatek albo dodatek do kanapek czy mięsa. Do mięsa można zrobić również wytrawną konfiturę.

Przepisy z dereniem w roli głównej

'Fałszywe oliwki' z derenia jadalnego

Kompot z derenia na zimę

Sok z derenia jadalnego: przepis na przetwory z derenia

Domowa konfitura z derenia jadalnego - dobry przepis

Herbata z derenia: właściwości

Sprawdź w galerii przepisy na domowe remedia na różne dolegliwości.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE