Gęsty majonez na mleku: tak pyszny, że już nigdy nie zrobicie innego
2021-03-29
łatwy
5 min
4
Gęsty majonez na mleku? Czy to możliwe? Tak, jeśli posiadasz ręczny blender. To w sile wirujących ostrzy, tkwi tajemnica idealnej majonezowej emulsji. Drugi sekret to użycie rafinowanej oliwy lub oleju. Dlaczego nie można użyć oliwy extra vergin? Cząstki wytłoków z oliwek zawieszone w tłuszczu będą gorzknieć w zetknięciu z białkiem mleka. Zastanawiasz się, czy będzie ci odpowiadał ten smak? Zawsze możesz majonez przyprawić według własnego gustu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was:
Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 150 ml mleka
- 300 ml oleju roślinnego
- 3 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki musztardy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do wysokiego i wąskiego naczynia wlać mleko, a następnie olej.
- Wstawić ręczny blender, tak aby dotykał dna.
- Ubijać przez 30 sekund nie odrywając blendera od dna naczynia.
- Dodać cukier, sól, musztardę i sok z cytryny.
- Ubijać w ten sam sposób przez kolejne 30 sekund.
- W ten sposób otrzymamy gęsty majonez.
- Przełożyć majonez do czystego i wyparzonego słoika. Zamknąć czystą pokrywką.
- Tak przygotowany majonez można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.