Gęsty majonez na mleku: tak pyszny, że już nigdy nie zrobicie innego

2021-03-29
Gęsty majonez na mleku: tak pyszny, że już nigdy nie zrobisz innego
Autor: Shutterstock Majonez w 1 minutę i do tego bez jajek!
łatwy
5 min
4

Gęsty majonez na mleku? Czy to możliwe? Tak, jeśli posiadasz ręczny blender. To w sile wirujących ostrzy, tkwi tajemnica idealnej majonezowej emulsji. Drugi sekret to użycie rafinowanej oliwy lub oleju. Dlaczego nie można użyć oliwy extra vergin? Cząstki wytłoków z oliwek zawieszone w tłuszczu będą gorzknieć w zetknięciu z białkiem mleka. Zastanawiasz się, czy będzie ci odpowiadał ten smak? Zawsze możesz majonez przyprawić według własnego gustu. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was:

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 150 ml mleka
  • 300 ml oleju roślinnego
  • 3 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki musztardy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do wysokiego i wąskiego naczynia wlać mleko, a następnie olej.
  • Wstawić ręczny blender, tak aby dotykał dna.
  • Ubijać przez 30 sekund nie odrywając blendera od dna naczynia.
  • Dodać cukier, sól, musztardę i sok z cytryny.
  • Ubijać w ten sam sposób przez kolejne 30 sekund.
  • W ten sposób otrzymamy gęsty majonez.
  • Przełożyć majonez do czystego i wyparzonego słoika. Zamknąć czystą pokrywką.
  • Tak przygotowany majonez można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.