Chrzan z jabłkiem: przepis na dodatek do mięs nie tylko na Wielkanoc

Chrzan z jabłkiem: przepis na dodatek do mięs nie tylko na Wielkanoc
Autor: Shutterstock Chrzan z dodatkiem jabłka i śmietany ma delikatny,  lekko kwaskowy smak.
łatwy
10 min
4

Wielkanocny chrzan z jabłkiem co roku króluje na wielkanocnym stole. Chrzan to znakomity dodatek do mięs, doskonale komponuje się z typowymi daniami wielkanocnymi - białą kiełbasą czy pieczoną szynką. Tak przygotowany chrzan jest delikatny i lekko kwaskowy, znakomicie pasuje nie tylko do mięs, ale też do warzyw.

SKŁADNIKI

  • 1/4 szklanki chrzanu (najlepiej świeżo startego)
  • jabłko
  • 1/4 szklanki gęstej, ale słodkiej śmietany
  • szczypta soli i cukru
  • 3 łyżki białego wina wytrawnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, by powstał mus.
  • Polej je winem i wymieszaj, by nie sczerniało.
  • Dodaj chrzan i śmietanę, połącz wszystkie składniki i starannie wymieszaj. Ewentualnie dopraw do smaku solą i cukrem.