3 przepisy na keto zapiekanki. Pyszne, sycące i prawie bez węglowodanów
Co zrobić na obiad bez węglowodanów? Najlepszym rozwiązaniem jest przyrządzenie pysznej i aromatycznej keto zapiekanki. Jak ją zrobić i jakich składników użyć? Poznajcie 3 sprawdzone, łatwe i dość szybkie przepisy na przepyszne zapiekanki o niskiej zawartości węglowodanów, które zachwycą smakiem.
Spis treści
- Jak zrobić keto zapiekankę?
- Przepisy na keto zapiekanki
- Keto zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami – przepis krok po kroku
- Keto zapiekanka z cukinii – przepis krok po kroku
- Keto zapiekanka z brokułami – przepis krok po kroku
Jak zrobić keto zapiekankę?
Przepisy na keto zapiekanki, które znajdziecie poniżej, są proste i bez problemu można je zrobić nawet w tracie zabieganego tygodnia. Składniki są łatwo dostępne bez względu na porę roku. Przygotowanie dietetycznej zapiekanki na obiad nie zajmuje też dużo czasu.
Keto zapiekanki są bogate w białko i tłuszcz, ale zawierają małe ilości węglowodanów, które na diecie ketogenicznej spożywa się w minimalnych ilościach.
Przepisy na keto zapiekanki
Wszystkie przepisy na zapiekanki zgodne z zaleceniami diety keto są proste i nieskomplikowane. Wybrane danie robi się w kilu krokach, które nikomu nie powinny sprawić problemów.
Poniżej znajdują się 3 łatwe keto przepisy na zapiekanki:
- keto zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami
- keto zapiekanka z cukinii
- keto zapiekanka z brokułami
Keto zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami – przepis krok po kroku
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 300 g startego sera cheddar
- 200 g pieczarek
- 8 pomidorków koktajlowych
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojone w plasterki pieczarki.
2. Mięso mielone doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wbić jajko i wymieszać.
3. W formie do zapiekania równomiernie wyłożyć mielone mięso i podsmażone pieczarki. Posypać żółtym serem i ułożyć połówki pomidorków koktajlowych.
4. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 35 minut.
5. Podawać na ciepło na obiad.
Keto zapiekanka z cukinii – przepis krok po kroku
Składniki:
- 250 g boczku
- 200 g startego sera cheddar
- 1 jajko
- 1 cukinia
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Jajko wbić do miseczki i dodać pokrojony w cienkie paski boczek. Masę przelać do formy do zapiekania.
2. Posypać posiekaną kolendrą i ułożyć pokrojoną w grubsze plastry cukinię. Doprawić solą, pieprzem, trawą cytrynową i majerankiem. Wierzch posypać startym serem.
3. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 30 minut.
4. Podawać na ciepło z chrupiącą surówką.
Keto zapiekanka z brokułami – przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 brokuł
- 200 g startego sera cheddar
- 5 pieczarek portobello
- 4 jaja
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka suszonego oregano
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Brokuł podzielić na różyczki. Łodygi drobno posiekać. Pieczarki pokroić w plasterki.
2. Do miseczki wbić jajka i wymieszać z posiekanymi łodygami. Doprawić oregano, solą i pieprzem.
3. Do formy do zapiekania przelać masę jajeczną. Na wierzchu ułożyć różyczki brokuła i plasterki pieczarek. Skropić sokiem z cytryny i posypać serem.
4. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 30 minut.
5. Podawać na ciepło z chrupiącą surówką.
Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepisy na fit obiady przygotowane przez dietetyka.