Ser Cheddar – skąd pochodzi, gdzie kupić, cena. Jakim serem jest cheddar i do czego go użyć?
Cheddar to ser z długą historią - w Cheddar Village produkowany jest od XII w. Dziś znany jest na całym świecie, a jego największymi wielbicielami są chyba Amerykanie, którzy uwielbiają go za konsystencję, i którzy dodają porcję sera niemal do każdego dania. Czy pokochają go również Polacy?
Skąd pochodzi ser Cheddar?
Cheddar pochodzi z Wielkiej Brytanii. Nazwę zawdzięcza miejscowości Cheddar Village w Hrabstwie Sommerset, gdzie krajobraz obfituje w skaliste wzgórza pełne chłodnych i ciemnych jaskiń. Legenda głosi, że pierwszy ser tego typu powstał przez przypadek, kiedy pewna średniowieczna dojarka zapomniała zabrać wiaderko z mlekiem, które chłodziło się w jaskini. Kiedy po jakimś czasie wróciła na miejsce, okazało się, że z mleka powstał ser - pyszny, wyrazisty, o intensywnie złotym kolorze. Wieść o nim szybko rozeszła się po całej Anglii, szybko stał się cenionym produktem, który trafiał na królewskie stoły. Dziś jego miłośników znajdziemy dziś na całym świecie.
Jaki to ser, jak smakuje Cheddar?
Cheddar to ser krowi, dojrzewający. W smaku wyrazisty, może być ostrawy i kwaskowy, o średnio-twardej lub twardej konsystencji. Dziś produkuje się go w wielu wersjach. Poszczególne odmiany różnią się:
- smakiem - od delikatnych do wyrazistych, wręcz pikantnych;
- kolorem - od klasycznego pomarańczowego do jasnożółtego;
- konsystencją - młody ser jest dość kruchy, z czasem nabiera sprężystości;
- topliwością, która uzależniona jest w dużej mierze od stopnia dojrzałości.
Smak i stopień topliwości Cheddara zwykle oznaczone są na opakowaniu, warto więc każdorazowo przyjrzeć się etykiecie, aby w domu nie mieć niespodzianki.
Gdzie kupić Cheddar?
Cheddar - zarówno angielski, jak i produkowany w Polsce - można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym. W różnych formach (w kawałku, w plastrach, w wiórkach) jest dostępny w marketach i superkamrketach, a także w dyskontach, na przykład Lidlu czy Biedronce. Produkt polski można kupić za cenę niższą niż 10 zł za opakowanie ok 200 g. Angielski Cheddar kosztuje od 15 do kilkudziesięciu złotych za 200-250 g.
Do czego użyć Cheddara?
Cheddar to ser bardzo uniwersalny, o wielu zastosowaniach. Świetnie nadaje się do podawania na ciepło - w zapiekankach, wytrawnych tartach, zupach, jako dodatek do pizzy. Krótko dojrzewający cheddar znakomicie się topi, nadając potrawom aksamitne wykończenie. W USA nikt chyba nie wyobraża sobie słynnego mac and cheese bez jego dodatku. Do takich dań lepiej jednak nie wybierać cheddara oznaczonego jako mature lub vinted. Te szlachetne, długodojrzewające odmiany świetnie sprawdzają się jako element deski serów, dodatek do sałatek, koreczków czy kanapek.
Oto kilka propozycji dań z serem Cheddar:
Kotlety drwala. Proste o pyszne połączenie mielonych, pieczarek i sera
Sos serowo-piwny. Idealny dodatek do grzanek, chipsów i nachosów
Zapiekane risotto cheddarowe - kremowe i łatwe w przygotowaniu
Czadowa zupa kalafiorowa z cheddarem i marchewką