Zapiekane risotto cheddarowe - kremowe i łatwe w przygotowaniu
2022-03-16
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Zapiekane risotto z serem cheddar to smaczna zapiekanka na bazie ryżu i spajającego go sera cheddar. To smaczna zapiekanka, którą można podawać na ciepło z ulubionym sosem lub jako dodatek do dań mięsnych.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
- 300 sera cheddar
- 3 cebule
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- sól i pieprz
- olej
- pomidorki koktajlowe (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ser zetrzeć na średnich oczkach tarki.
- Cebule obrać i posiekać w kosteczkę i udusić na niewielkiej ilości oleju.
- Gdy cebula zacznie się rumienić dodać pastę pomidorową.
- Ryż wymieszać z uduszoną cebulą i serem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Wierzch ewentualnie udekorować przeciętymi pomidorkami.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na kilka minut. Wyjąć gdy się lekko zrumieni.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania