Zapiekane risotto cheddarowe - kremowe i łatwe w przygotowaniu

Zapiekane risotto cheddarowe - kremowe i łatwe w przygotowaniu
Autor: Shutterstock.com Zapiekane risotto cheddarowe - kremowe i łatwe w przygotowaniu
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Zapiekane risotto z serem cheddar to smaczna zapiekanka na bazie ryżu i spajającego go sera cheddar. To smaczna zapiekanka, którą można podawać na ciepło z ulubionym sosem lub jako dodatek do dań mięsnych.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
  • 300  sera cheddar
  • 3 cebule
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • sól i pieprz
  • olej
  • pomidorki koktajlowe (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ser zetrzeć na średnich oczkach tarki.
  • Cebule obrać i posiekać w kosteczkę i udusić na niewielkiej ilości oleju.
  • Gdy cebula zacznie się rumienić dodać pastę pomidorową.
  • Ryż wymieszać z uduszoną cebulą i serem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Wierzch ewentualnie udekorować przeciętymi pomidorkami. 
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na kilka minut. Wyjąć gdy się lekko zrumieni.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania

Zapiekanka ryżowa: 8 sprawdzonych przepisów na zapiekankę z ryżu

Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej