Zapiekane risotto cheddarowe - kremowe i łatwe w przygotowaniu
2021-02-24

łatwy
25 min
4
Zapiekane risotto z serem cheddar to smaczna zapiekanka na bazie ryżu i spajającego go sera cheddar. To smaczna zapiekanka, którą można podawać na ciepło z ulubionym sosem lub jako dodatek do dań mięsnych.
Składniki
2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
300 sera cheddar
3 cebule
2 łyżki pasty pomidorowej
sól i pieprz
olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Ser zetrzeć na średnich oczkach tarki.
Cebule obrać i posiekać w kosteczkę i udusić na niewielkiej ilości oleju.
Gdy cebula zacznie się rumienić dodać pastę pomidorową.
Ryż wymieszać z uduszoną cebulą i serem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na kilka minut. Wyjąć gdy się lekko zrumieni.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania