Czadowa zupa kalafiorowa z cheddarem i marchewką

Zupa kalafiorowa z cheddarem i marchewką
Autor: Shutterstock Zupa kalafiorowa z cheddarem i marchewką świetnie smakuje z dodatkiem chrupiącego bekonu.
łatwy
20 min
4

Zupa na co dzień i od święta? Kalafiorowa z cheddarem i marchewką nadaje się na każdą okazję. Wygląda efektownie, jest bardzo smaczna, ma super konsystencję - jest gęsta i aksamitna, ale wyraźnie wyczuwa się w niej kawałki warzyw. Smażony boczek to dodatkowy element dodający tekstury, ale jeśli wolicie wersję wegę, można go pominąć albo zastąpić podprażonymi orzechami lub pestkami dyni. 

SKŁADNIKI

  • 1 kalafior
  • 2 marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka tartego sera cheddar
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej
  • 4-5 cienkich plasterków bekonu
  • liście kolendry lub natki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kalafiora umyć podzielić na różyczki, włożyć do garnka wraz z obraną i rozdrobnioną marchewką (można ją pokroić w ulubiony sposób lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach)
  • Selera umyć i pokroić w plasterki. Warzywa włożyć do garnka, zalać bulionem i ugotować do miękkości, ale nie rozgotować.
  • Na patelni rozpuścić masło i powoli dodać mąkę, chwilę podgrzewać cały czas mieszając, aby się połączyły. Przyprawić.
  • Następnie nadal mieszając wlać po trochu mleka, energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Na koniec dodać starty ser i wymieszać.
  • Mleczno-serową zasmażkę dodać do ugotowanych warzyw, przyprawić do smaku wg uznania.
  • Bekon pokroić na niewielkie kwadraty i podsmażyć aż będzie chrupiący. Zupę podawać z bekonem i zieleniną.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej