Czadowa zupa kalafiorowa z cheddarem i marchewką
2021-05-22
łatwy
20 min
4
Zupa na co dzień i od święta? Kalafiorowa z cheddarem i marchewką nadaje się na każdą okazję. Wygląda efektownie, jest bardzo smaczna, ma super konsystencję - jest gęsta i aksamitna, ale wyraźnie wyczuwa się w niej kawałki warzyw. Smażony boczek to dodatkowy element dodający tekstury, ale jeśli wolicie wersję wegę, można go pominąć albo zastąpić podprażonymi orzechami lub pestkami dyni.
SKŁADNIKI
- 1 kalafior
- 2 marchewki
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka tartego sera cheddar
- sól i pieprz
- opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej
- 4-5 cienkich plasterków bekonu
- liście kolendry lub natki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kalafiora umyć podzielić na różyczki, włożyć do garnka wraz z obraną i rozdrobnioną marchewką (można ją pokroić w ulubiony sposób lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach)
- Selera umyć i pokroić w plasterki. Warzywa włożyć do garnka, zalać bulionem i ugotować do miękkości, ale nie rozgotować.
- Na patelni rozpuścić masło i powoli dodać mąkę, chwilę podgrzewać cały czas mieszając, aby się połączyły. Przyprawić.
- Następnie nadal mieszając wlać po trochu mleka, energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Na koniec dodać starty ser i wymieszać.
- Mleczno-serową zasmażkę dodać do ugotowanych warzyw, przyprawić do smaku wg uznania.
- Bekon pokroić na niewielkie kwadraty i podsmażyć aż będzie chrupiący. Zupę podawać z bekonem i zieleniną.
Kalafior – dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z kalafiora?