Kurczak w sosie cheddar - przepis

Kurczak w sosie cheddar - przepis
Autor: Shutterstock Kurczak w sosie cheddar to danie, które nigdy się nie znudzi, bo można je łatwo modyfikować, by lekko zmienić jego smak
łatwy
25 min
4

Kurczak w sosie cheddar to proste danie o bogatym smaku, dzięki dodatkowi ziół i ostrego sera cheddar. Jeśli jednak nie dysponujecie cheddarem, możecie użyć w do przygotowania tego kurczaka dowolnego ostrego żółtego sera - kluczem tu jest  zdecydowany smak nabiału.

SKŁADNIKI

  •  około 1 kg kurczaka - mogą być kawałki wycięte z tuszki kurczaka albo dowolne elementy
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki soli lub wedle smaku
  • 150 g sera cheddar
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml bulionu z kurczaka
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 10 listków bazylii
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso kurczaka natrzyj solą, papryką, czarnym i kajeńskim pieprzem. Usmaż kurczaka na maśle, zrumień skórkę.
  • Wyjmij kurczaka i na pozostałym tłuszczu zeszklij cebulę, pokrojoną w kostkę. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, pokrojoną bazylię i połowę tymianku. Wlej bulion, śmietanę i zagotuj sos.
  • Następnie dodaj utarty cheddar i mieszaj sos, aż ser się rozpuści. Dopraw sos solą i pieprzem.
  • Włóż porcje kurczaka i zagotuj. Posyp resztą tymianku. Podawaj mięso obficie polane sosem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Zobacz galerię z innymi przepisami na dania z kurczaka!

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej