Kurczak w sosie cheddar - przepis
2022-06-09
łatwy
25 min
4
Kurczak w sosie cheddar to proste danie o bogatym smaku, dzięki dodatkowi ziół i ostrego sera cheddar. Jeśli jednak nie dysponujecie cheddarem, możecie użyć w do przygotowania tego kurczaka dowolnego ostrego żółtego sera - kluczem tu jest zdecydowany smak nabiału.
SKŁADNIKI
- około 1 kg kurczaka - mogą być kawałki wycięte z tuszki kurczaka albo dowolne elementy
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki soli lub wedle smaku
- 150 g sera cheddar
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml bulionu z kurczaka
- 250 ml śmietanki 36%
- 10 listków bazylii
- 1 łyżka świeżego tymianku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso kurczaka natrzyj solą, papryką, czarnym i kajeńskim pieprzem. Usmaż kurczaka na maśle, zrumień skórkę.
- Wyjmij kurczaka i na pozostałym tłuszczu zeszklij cebulę, pokrojoną w kostkę. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, pokrojoną bazylię i połowę tymianku. Wlej bulion, śmietanę i zagotuj sos.
- Następnie dodaj utarty cheddar i mieszaj sos, aż ser się rozpuści. Dopraw sos solą i pieprzem.
- Włóż porcje kurczaka i zagotuj. Posyp resztą tymianku. Podawaj mięso obficie polane sosem.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne