Kurczak w sosie cheddar - przepis
      2022-06-09
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          25 min
      
      
        
          4
      
    Kurczak w sosie cheddar to proste danie o bogatym smaku, dzięki dodatkowi ziół i ostrego sera cheddar. Jeśli jednak nie dysponujecie cheddarem, możecie użyć w do przygotowania tego kurczaka dowolnego ostrego żółtego sera - kluczem tu jest zdecydowany smak nabiału.
SKŁADNIKI
- około 1 kg kurczaka - mogą być kawałki wycięte z tuszki kurczaka albo dowolne elementy
 - 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
 - 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu
 - 1 łyżeczka czarnego pieprzu
 - 2 łyżki masła
 - 2 łyżeczki soli lub wedle smaku
 - 150 g sera cheddar
 - 1 mała cebula
 - 1 ząbek czosnku
 - 250 ml bulionu z kurczaka
 - 250 ml śmietanki 36%
 - 10 listków bazylii
 - 1 łyżka świeżego tymianku
 - sól i pieprz do smaku
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso kurczaka natrzyj solą, papryką, czarnym i kajeńskim pieprzem. Usmaż kurczaka na maśle, zrumień skórkę.
 - Wyjmij kurczaka i na pozostałym tłuszczu zeszklij cebulę, pokrojoną w kostkę. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, pokrojoną bazylię i połowę tymianku. Wlej bulion, śmietanę i zagotuj sos.
 - Następnie dodaj utarty cheddar i mieszaj sos, aż ser się rozpuści. Dopraw sos solą i pieprzem.
 - Włóż porcje kurczaka i zagotuj. Posyp resztą tymianku. Podawaj mięso obficie polane sosem.
 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne