Kotlety drwala. Proste i pyszne połączenie mielonych, pieczarek i sera

kotlety drwala
Autor: Shutterstock
łatwy
50 min
4

Przepis na kotlety drwala to pomysł na obiad dla fanów sycących dań mięsnych. Na miękkich i soczystych kotletach z mięsa mielonego wygodnie ułożyły się pieczarki. Idealnym uzupełnieniem jest zapieczony ser cheddar, którym posypuje się mięso tuż przed wstawieniem do piekarnika. Sprawdź przepis i dowiedz się, jak zrobić kotlety drwala.

Dlaczego warto zrobić kotlety drwala?

  • To pyszny i sycący obiad, który można robić przez cały rok.
  • Lista składników jest krótka, a produkty z łatwością można kupić w każdym sklepie.
  • Mięso jest miękkie i soczyste, pieczarki aromatyczne, a ser doskonale roztopiony i przypieczony.
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe można zamienić na drobiowe.
  • Do posypania kotletów zamiast sera cheddar można użyć startej mozzarelli.
  • Smak kotletów można zaostrzyć, dodając do mięsa mielone chili.
  • W sezonie na grzyby można użyć kurki, boczniaki lub prawdziwki.

Z czym podawać kotlety drwala?

Kotlety z pieczarkami i serem doskonale smakują podane w towarzystwie kolorowej sałaty z lekkim dressingiem jogurtowym ze świeżymi ziołami. Sprawdzą się też soczyste surówki z kapusty kiszonej, marchewki lub tradycyjna mizeria. Można zaserwować do nich ziemniaki z wody lub pieczone. W wersji domowy fast food będą pysznie smakować z frytkami.

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 500 g pieczarek
  • 200 g startego sera cheddar
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć na nim cebulę, aż będzie miękka i rumiana. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Do dużej miski przełożyć mięso mielone i wbić jajko. Dodać musztardę, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażoną cebulę. Doprawić solą, pieprzem i wędzoną papryką. Dokładnie wymieszać na zwartą masę. Jeżeli masa jest zbyt luźna, dodać trochę bułki tartej.
  • Z masy uformować osiem średniej wielkości kulek. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy. Każdą z kulek spłaszczyć tak, aby na środku powstało niezbyt głębokie wgłębienie.
  • Pieczarki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i smażyć na nim pieczarki, aż będą rumiane, a woda odparuje. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Często mieszać. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Podsmażone pieczarki włożyć do wgłębień w kotletach. Posypać startym serem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut.
  • Podawać na ciepło z kolorową sałatą z lekkim sosem. 
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad
Anna Szulc-Górska
więcej