Pełnowartościowe śniadanie w kilka minut – 10 pomysłów dla zabieganych
Pełnowartościowe śniadanie to najlepszy sposób, by dobrze rozpocząć dzień – doda energii, pobudzi koncentrację i poprawi nastrój. Wbrew pozorom, nie trzeba spędzać długiego czasu w kuchni, by zjeść coś zdrowego i pożywnego. Wystarczy kilka prostych składników i odrobina planowania, by w kilka chwil przygotować posiłek pełen witamin, białka i błonnika. Jeśli rano brakuje ci czasu, a chcesz jeść wartościowo, sięgnij po nasze pomysły na szybkie i pyszne śniadania.
                  Spis treści
Dlaczego warto jeść śniadanie?
- śniadanie nie obciąża żołądka i dostarcza energii na cały dzień;
 - pozwala uniknąć napadów głodu, łatwiej jest zrezygnować z przekąsek i kalorycznych obiadów;
 - zapewnia prawidłowy poziom glukozy, insuliny, cholesterolu i trójglicerydów;
 - obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i chorobę wieńcową;
 - zwiększa się kreatywność, poprawia koncentracja i zdolność szybkiego rozwiązywania problemów;
 - łatwiej utrzymać prawidłową wagę.
 
Kiedy śniadanie jest pełnowartościowe?
Pierwsze śniadanie powinno mieć niską wartość energetyczną – tak uważa wiele osób, ale nie jest to dobre podejście. Pierwszy posiłek należy komponować tak, aby na talerzu znalazły się łatwo przyswajalne węglowodany, białko, tłuszcze i błonnik dający uczucie sytości.
Wartość energetyczną pierwszego posiłku trzeba dostosować do pozostałych. W jadłospisie składającym się z trzech posiłków, zdrowe i pełnowartościowe śniadanie powinno zaspokajać 30 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie. Jeżeli w ciągu dnia przewidziane są cztery lub pięć posiłków, zdrowe śniadanie musi stanowić 25 proc. dziennej wartości kalorycznej.
Co jeść na pełnowartościowe śniadanie?
Wśród produktów, z których można skomponować pyszne i zdrowe śniadanie, znajdują się:
- jajka
 - płatki owsiane i jęczmienne oraz kasze (jaglana, gryczana)
 - pieczywo razowe i graham
 - mleko i jego przetwory o obniżonej zawartości tłuszczu (jogurt naturalny bez cukru, kefir, maślanka, ser żółty, twaróg)
 - chude wędliny drobiowe i ryby (tuńczyk, łosoś)
 - owoce (świeże i suszone) i warzywa
 - orzechy i migdały
 - siemię lniane i nasiona chia
 
Pełnowartościowe śniadanie – przepisy
- Szakszuka, czyli jajka w pomidorach
 - Duński omlet w stylu hygge: przepis na omlet z pieca
 - Pasta jajeczna z awokado
 - Tosty ze szpinakiem i wegańskim zamiennikiem sera
 - Kasza jaglana z jabłkiem, cynamonem i mleczkiem kokosowym
 - Domowa granola - łatwy i szybki przepis
 - Koktajl truskawkowo-bananowy: najlepszy przepis na pyszne smoothie
 - Pudding z nasionami chia
 - Pasta z tuńczyka z kaparami i żółtym serem
 - Sałatka z kaszy gryczanej z burakami i serem feta
 
Zajrzyj też do naszej galerii, znajdziesz w niej jeszcze więcej pomysłów na śniadania