Pełnowartościowe śniadanie nie musi być czasochłonne. 10 przepisów dla zabieganych

2023-01-11 10:48

Pyszne i zbilansowane śniadanie to porcja witamin i mikroelementów oraz energia, aby dobrze rozpocząć dzień. Powinno być stałym elementem codziennego menu. Przygotowanie zdrowego i pełnowartościowego śniadania nie jest trudne i nie zajmuje wiele czasu. Co powinno się jeść na pierwsze śniadanie?

pełnowartościowe śniadanie
Autor: Shutterstock

Spis treści

  1. Dlaczego warto jeść śniadanie?
  2. Kiedy śniadanie jest pełnowartościowe?
  3. Co jeść na pełnowartościowe śniadanie?
  4. Pełnowartościowe śniadanie – przepisy

Dlaczego warto jeść śniadanie?

  • śniadanie nie obciąża żołądka i dostarcza energii na cały dzień;
  • pozwala uniknąć napadów głodu, łatwiej jest zrezygnować z przekąsek i kalorycznych obiadów;
  • zapewnia prawidłowy poziom glukozy, insuliny, cholesterolu i trójglicerydów;
  • obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i chorobę wieńcową;
  • zwiększa się kreatywność, poprawia koncentracja i zdolność szybkiego rozwiązywania problemów;
  • łatwiej utrzymać prawidłową wagę.

Kiedy śniadanie jest pełnowartościowe?

Pierwsze śniadanie powinno mieć niską wartość energetyczną – tak uważa wiele osób, ale nie jest to dobre podejście. Pierwszy posiłek należy komponować tak, aby na talerzu znalazły się łatwo przyswajalne węglowodany, białko, tłuszcze i błonnik dający uczucie sytości.

Wartość energetyczną pierwszego posiłku trzeba dostosować do pozostałych. W jadłospisie składającym się z trzech posiłków, zdrowe i pełnowartościowe śniadanie powinno zaspokajać 30 proc. dziennego zapotrzebowania na kalorie. Jeżeli w ciągu dnia przewidziane są cztery lub pięć posiłków, zdrowe śniadanie musi stanowić 25 proc. dziennej wartości kalorycznej.

Co jeść na pełnowartościowe śniadanie?

Wśród produktów, z których można skomponować pyszne i zdrowe śniadanie, znajdują się:

  • jajka
  • płatki owsiane i jęczmienne oraz kasze (jaglana, gryczana)
  • pieczywo razowe i graham
  • mleko i jego przetwory o obniżonej zawartości tłuszczu (jogurt naturalny bez cukru, kefir, maślanka, ser żółty, twaróg)
  • chude wędliny drobiowe i ryby (tuńczyk, łosoś)
  • owoce (świeże i suszone) i warzywa
  • orzechy i migdały
  • siemię lniane i nasiona chia

Pełnowartościowe śniadanie – przepisy

Śniadanie na diecie