Sałatka z kaszy gryczanej. Z burakami i serem feta to bomba smakowa i odżywcza
2022-10-03
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Sałatka z kasza gryczaną z dodatkiem buraków, sera i świeżych warzyw to smaczna propozycja na zdrowy lunch lub sycącą kolację. Kasza gryczana to jeden z naszych polskich super produktów. Jest zdrowa, smaczna i sycąca. Do tego nie zawiera glutenu, więc jest cennym składnikiem diety bezglutenowej. Ma wyrazisty smak, który harmonijnie łączy się z warzywami.
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki lub 1 torebka kaszy gryczanej
- 1 burak
- kilka pomidorów koktajlowych
- kilka pieczarek
- 1 opakowanie sera feta
- listki szpinaku do dekoracji Szpinak, rukola, roszponka)
- masło
- sól i pieprz
- oregano
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Buraka, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blaszce i upiec w piekarniku (200 st.C) aż będzie miękki. Można go również ugotować. Wtedy najlepiej ugotować go w skórce i obrać dopiero po gotowaniu.
- Pieczarki umyć, pokroić przesmażyć na odrobinie masła lub upiec razem z burakiem.
- Kaszę gryczaną ugotować na sypko, do ciepłej dodać odrobinę masła lub oliwy, przestudzić.
- Pomidory umyć pokroić w mniejsze części. Ser pokroić w kosteczkę, buraka również.
- Składniki sałatki wymieszać, przyprawić solą (ostrożnie, bo feta jest słona), pieprzem i oregano.
- Podawać udekorowaną zielonymi listkami i kawałkami orzechów włoskich.
Beszamel - Buraki