Pasta jajeczna z awokado do kanapek: łatwy przepis bez glutenu i nabiału

Pasta jajeczna z awokado do kanapek: łatwy przepis bez glutenu i nabiału
Autor: Shutterstock.com Kromki pełnoziarnistego chleba z pastą jajeczną z awokado
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pasta jajeczna z awokado jest przepyszna. Bardzo łatwo ją przygotować. Zamiast majonezu dodaję kremowe awokado. Ten przepis na pastę kanapkową z gotowanym jajkiem jest pełen białka, zdrowych tłuszczów i błonnika, co zapewnia sycący, zbilansowany posiłek. Podstawowa receptura nie zawiera glutenu, ani nabiału.

Jak długo można przechowywać pastę jajeczną w lodówce?

To ważne pytanie. Tak przygotowaną pastę jajeczną najlepiej zjeść od razu. Nadwyżki można przechować maksymalnie do 48 godzin w lodówce, w temperaturze do 5°C.  Należy pamiętać, że jajka do idealna pożywka dla bakterii chorobotwórczych. Zbyt długie przechowywanie przetworzonych jajek może zakończyć się zatruciem pokarmowym. 

Przechowywanie jajek na twardo

Jajka ugotowane na twardo przechowujemy krócej niż surowe. Zawsze przechowujemy jajka w lodówce. Jajka ugotowane na twardo nie obrane, w skorupkach, przechowujemy przez 4 dni. Jajka obrane tylko 2 dni. Po 48 godzinach obrane jajko na twardo trzymane bez skorupki w lodówce trzeba już wyrzucić. Podobnie jak przechowywane w niej dłużej niż 2 dni jajka faszerowane.

SKŁADNIKI

  • 4 duże jajka
  • 1 średnie awokado, dojrzałe
  • 1 czubata łyżka natki pietruszki, posiekana
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • dodatkowo do podania: chleb żytni, tosty pełnoziarniste, tortille, lawasz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umieść jajka w małym rondelku i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia, przykryj i zmniejsz ogień. Gotuj przez 10-12 minut pod przykryciem.
  • Podczas gotowania jajek posiekaj pietruszkę i dodaj do dużej miski z awokado, sokiem z cytryny, musztardą dijon, czosnkiem w proszku, solą i pieprzem.
  • Gdy jajka będą gotowe, odcedź i zalej zimną wodą, aby ostygły przez około 1 minutę.
  • Schłodzone jajka obierz i dodaj do miski z innymi składnikami. Zmiksuj wszystko razem za pomocą blenedera ręcznego lub rozgnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków. Przypraw do smaku.
  • Rozłóż sałatkę jajeczną z awokado na kromkach chleba lub podawaj zawiniętą w placek.
Awokado - kalorie i właściwości smaczliwki. Dlaczego warto jeść awokado?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej