Pasta z tuńczyka z kaparami i żółtym serem
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pasta z tuńczyk a z kaparami i żółtym serem to pyszny dodatek do kanapek na co dzień i od święta. W kuchni śródziemnomorskiej często łączy się mięso tuńczyka z kaparami, które doskonale podkreślają jego smak. Przepis na pastę z tuńczyka z kaparami autorstwa Marii Surmacz został wyróżniony w konkursie KAPARY dla PARY.
Polecamy także przepis na Sałatkę z sałatą lodową, tuńczykiem, jajkiem, suszonymi pomidorami i kaparami
SKŁADNIKI
- 1 puszka tuńczyka w oleju
- 2 małe cebule
- 2 małe ogórki kiszone
- 2 łyżki startego żółtego sera
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka kaparów w oleju OLE!
- koperek
- pieczywo tostowe lub krakersy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Posiekać cebulę, kapary a ogórki pokroić w drobną kostkę.
- Tuńczyka odsączyć z oleju, włożyć do miski i rozdrobnić.
- Dodać cebulę, kapary, ogórki, majonez, jogurt, musztardę, doprawić pieprzem, jeśli jest taka potrzeba to jeszcze szczyptą soli.
- Z pieczywa tostowego powycinać krążki i na nie ponakładać pastę.
- Udekorować posiekanym koperkiem, możemy też przekrojonymi kaparami.