Pasta z tuńczyka z kaparami i żółtym serem
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          20 min
      
      
        
          4
      
    Pasta z tuńczyk a z kaparami i żółtym serem to pyszny dodatek do kanapek na co dzień i od święta. W kuchni śródziemnomorskiej często łączy się mięso tuńczyka z kaparami, które doskonale podkreślają jego smak. Przepis na pastę z tuńczyka z kaparami autorstwa Marii Surmacz został wyróżniony w konkursie KAPARY dla PARY.
Polecamy także przepis na Sałatkę z sałatą lodową, tuńczykiem, jajkiem, suszonymi pomidorami i kaparami
SKŁADNIKI
- 1 puszka tuńczyka w oleju
 - 2 małe cebule
 - 2 małe ogórki kiszone
 - 2 łyżki startego żółtego sera
 - 1 łyżka majonezu
 - 1 łyżka jogurtu naturalnego
 - 1 łyżeczka musztardy
 - 1 łyżka kaparów w oleju OLE!
 - koperek
 - pieczywo tostowe lub krakersy
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Posiekać cebulę, kapary a ogórki pokroić w drobną kostkę.
 - Tuńczyka odsączyć z oleju, włożyć do miski i rozdrobnić.
 - Dodać cebulę, kapary, ogórki, majonez, jogurt, musztardę, doprawić pieprzem, jeśli jest taka potrzeba to jeszcze szczyptą soli.
 - Z pieczywa tostowego powycinać krążki i na nie ponakładać pastę.
 - Udekorować posiekanym koperkiem, możemy też przekrojonymi kaparami.