Pasta z tuńczyka z kaparami i żółtym serem

2021-03-29
Pasta z tuńczyka z kaparami i żółtym serem
Autor: Shutterstock Pastę z tuńczyka można podać z krakersami, oliwkami i dojrzałymi owocami kaparów.
łatwy
20 min
4

Pasta z tuńczyk a z kaparami i żółtym serem to pyszny dodatek do kanapek na co dzień i od święta. W kuchni śródziemnomorskiej często łączy się mięso tuńczyka  z kaparami, które doskonale podkreślają jego smak. Przepis na pastę z tuńczyka z kaparami autorstwa Marii Surmacz został wyróżniony w konkursie KAPARY dla PARY

Polecamy także przepis na Sałatkę z sałatą lodową, tuńczykiem, jajkiem, suszonymi pomidorami i kaparami

SKŁADNIKI

  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 2 małe cebule
  • 2 małe ogórki kiszone
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka kaparów w oleju OLE!
  • koperek
  • pieczywo tostowe lub krakersy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Posiekać cebulę, kapary a ogórki pokroić w drobną kostkę.
  • Tuńczyka odsączyć z oleju, włożyć do miski i rozdrobnić.
  • Dodać cebulę, kapary, ogórki, majonez, jogurt, musztardę, doprawić pieprzem, jeśli jest taka potrzeba to jeszcze szczyptą soli.
  • Z pieczywa tostowego powycinać krążki i na nie ponakładać pastę. 
  • Udekorować posiekanym koperkiem, możemy też przekrojonymi kaparami.