Szakszuka
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          15 min
      
      
        
          4
      
    Shakshouka (czytaj: szakszuka) to danie znane w kuchniach: tunezyjskiej, izraelskiej, egipskiej i marokańskiej, oznacza bałagan. W sumie chodzi o jajka w lekko pikantnym pomidorowym sosie z przyprawami i dodatkami. Idealne, sycące weekendowe śniadanie, w wersji z kiełbasą i papryką sprawdzi się też jako danie na lunch lub ciepłą kolację.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
 - 3 pomidory
 - 1/2 łyżki masła lub oliwy
 - ząbek czosnku
 - sól, świeżo zmielony pieprz
 - szczypta oregano
 - chili
 - kmin rzymski
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić pestki, miąższ pokroić w kosteczkę.
 - Na niedużą patelnię włożyć masło lub wlać oliwę oraz starty czosnek, chwilę podsmażyć.
 - Dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Wymieszać i intensywnie smażyć na większym ogniu przez 4 minuty, nie mieszać, żeby odparowały.
 - Do podsmażonych pomidorów wbić jajka, doprawić solą. Przykryć i gotować przez 3 minuty lub do czasu, aż białka będą ścięte.
 - Podawać ze świeżą bazylią i bagietką.
 - Przepis pochodzi z książki „Domowy bar mleczny”.