Najzdrowsze świąteczne ciasto. Piernik czy sernik, a może makowiec?
Sernik, piernik i makowiec to tradycyjne świąteczne ciasta, które wypieka się z okazji świąt Bożego Narodzenia. Każde z nich jest pyszne i potrafi zawrócić w kubkach smakowych. Upieczone według tradycyjnych przepisów świąteczne słodkie przysmaki zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i mikroelementów. Które z nich jest najzdrowsze? Sernik, piernik, a może klasyczny makowiec?
Spis treści
- Najzdrowsze świąteczne ciasto
- Czy piernik jest zdrowy?
- Czy sernik jest zdrowy?
- Czy makowiec jest zdrowy?
Najzdrowsze świąteczne ciasto
Podczas Bożego Narodzenia na świątecznym stole oprócz pieczonych mięs, ryb i dodatków podaje się słodkie wypieki. Do klasyki należą rozpływające się w ustach serniki, aromatyczne pierniki i wilgotne makowce. Warto wiedzieć, że pyszne świąteczne ciasta zawierają wiele witamin, minerałów i cennych substancji odżywczych. Które z tych obłędnych bożonarodzeniowych ciast wyróżnia się wysoką zawartością prozdrowotnych składników?
Czy piernik jest zdrowy?
Na szczególną uwagę zasługuje piernik. W składzie tego pysznego świątecznego ciasta znajduje się sporo witamin i minerałów. Swój charakterystyczny smak piernik zawdzięcza dodatkowi przypraw korzennych. Od setek lat wykorzystuje się je w medycynie naturalnej. Przyprawy korzenne są cenione ze względu na działanie rozgrzewające, przeciwzapalne i antybakteryjne. Wspomagają pracę układu pokarmowego, który podczas świąt Bożego Narodzenia jest szczególnie narażony na przeciążenia.
Dodatkowe wartości prozdrowotne zyska piernik upieczony z mąki pełnoziarnistej lub żytniej. Warto także zmniejszyć ilość białego cukru lub zastąpić go zdrowszym zamiennikiem.
Czy sernik jest zdrowy?
Tradycyjnym bożonarodzeniowym ciastem jest sernik. Pyszny i rozpływający się w ustach sernik oprócz smaku wyróżnia się sporą zawartością białka pochodzącego z twarogu. Jednak w serniku jest też sporo cukru, cholesterolu oraz nasyconych tłuszczy.
W łatwy sposób można jednak zmniejszyć kaloryczność sernika i sprawić, aby był zdrowszy, ale tak samo pyszny jak ten tradycyjny. Warto wybrać twaróg o obniżonej zawartości tłuszczu, a biały cukier zastąpić erytrytolem lub ksylitolem.
Czy makowiec jest zdrowy?
Tradycyjny makowiec na Boże Narodzenie jest pyszny i trudno mu się oprzeć. Należy jednak spożywać go z umiarem. Sam mak zawiera wiele wartościowych składników odżywczych, ale jest bardzo kaloryczny. 100 g maku to prawie 480 kcal. Kaloryczność makowca podbijają także orzechy, suszone owoce, miód i cukier. Mak może być ciężkostrawny i niekorzystnie wpływać na pracę układu pokarmowego. Rozkoszując się smakiem świątecznego makowca, należy więc zachować umiar. Osoby, które zmagają się z chorobami wątroby i wrzodami powinny zachować szczególną ostrożność.
Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepis na ciasta i ciasteczka na święta Bożego Narodzenia. Poniżej znajdziesz także szybki quiz o słodkościach z całego świata.