Najzdrowsze świąteczne ciasto. Piernik czy sernik, a może makowiec?

2023-12-06 13:44

Sernik, piernik i makowiec to tradycyjne świąteczne ciasta, które wypieka się z okazji świąt Bożego Narodzenia. Każde z nich jest pyszne i potrafi zawrócić w kubkach smakowych. Upieczone według tradycyjnych przepisów świąteczne słodkie przysmaki zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i mikroelementów. Które z nich jest najzdrowsze? Sernik, piernik, a może klasyczny makowiec?

które ciasto jest najzdrowsze
Autor: Shutterstock Piernik, sernik czy makowiec? Które ciasto jest najzdrowsze?

Spis treści

  1. Najzdrowsze świąteczne ciasto
  2. Czy piernik jest zdrowy?
  3. Czy sernik jest zdrowy?
  4. Czy makowiec jest zdrowy?

Najzdrowsze świąteczne ciasto

Podczas Bożego Narodzenia na świątecznym stole oprócz pieczonych mięs, ryb i dodatków podaje się słodkie wypieki. Do klasyki należą rozpływające się w ustach serniki, aromatyczne pierniki i wilgotne makowce. Warto wiedzieć, że pyszne świąteczne ciasta zawierają wiele witamin, minerałów i cennych substancji odżywczych. Które z tych obłędnych bożonarodzeniowych ciast wyróżnia się wysoką zawartością prozdrowotnych składników?

Czy piernik jest zdrowy?

Na szczególną uwagę zasługuje piernik. W składzie tego pysznego świątecznego ciasta znajduje się sporo witamin i minerałów. Swój charakterystyczny smak piernik zawdzięcza dodatkowi przypraw korzennych. Od setek lat wykorzystuje się je w medycynie naturalnej. Przyprawy korzenne są cenione ze względu na działanie rozgrzewające, przeciwzapalne i antybakteryjne. Wspomagają pracę układu pokarmowego, który podczas świąt Bożego Narodzenia jest szczególnie narażony na przeciążenia.

Dodatkowe wartości prozdrowotne zyska piernik upieczony z mąki pełnoziarnistej lub żytniej. Warto także zmniejszyć ilość białego cukru lub zastąpić go zdrowszym zamiennikiem.

Czy sernik jest zdrowy?

Tradycyjnym bożonarodzeniowym ciastem jest sernik. Pyszny i rozpływający się w ustach sernik oprócz smaku wyróżnia się sporą zawartością białka pochodzącego z twarogu. Jednak w serniku jest też sporo cukru, cholesterolu oraz nasyconych tłuszczy.

W łatwy sposób można jednak zmniejszyć kaloryczność sernika i sprawić, aby był zdrowszy, ale tak samo pyszny jak ten tradycyjny. Warto wybrać twaróg o obniżonej zawartości tłuszczu, a biały cukier zastąpić erytrytolem lub ksylitolem.

Czy makowiec jest zdrowy?

Tradycyjny makowiec na Boże Narodzenie jest pyszny i trudno mu się oprzeć. Należy jednak spożywać go z umiarem. Sam mak zawiera wiele wartościowych składników odżywczych, ale jest bardzo kaloryczny. 100 g maku to prawie 480 kcal. Kaloryczność makowca podbijają także orzechy, suszone owoce, miód i cukier. Mak może być ciężkostrawny i niekorzystnie wpływać na pracę układu pokarmowego. Rozkoszując się smakiem świątecznego makowca, należy więc zachować umiar. Osoby, które zmagają się z chorobami wątroby i wrzodami powinny zachować szczególną ostrożność.

Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepis na ciasta i ciasteczka na święta Bożego Narodzenia. Poniżej znajdziesz także szybki quiz o słodkościach z całego świata.

Jak zrobić ciasto na piernik staropolski.

Quiz. Czy wiesz, skąd pochodzą te słodkości? Mało kto zdobędzie 5 punktów. Sprawdź się!

Pytanie 1 z 10
Tort czekoladowy z wiśniami i bitą śmietaną pochodzi z Niemiec i nazywa się: