Makowiec z gotowej masy makowej na kruchym spodzie. Ekspresowa wersja świątecznego ciasta

makowiec z gotowej masy makowej
Autor: Shutterstock
łatwy
60 min
12

Dieta wegetariańska

Makowiec to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Choć w cukierniach znajdziemy wiele ciast i tart z makiem, warto przygotować go samodzielnie. Dzięki temu prostemu przepisowi zrobisz pyszny makowiec na kruchym spodzie, korzystając z gotowej masy makowej. Ciasto smakuje wspaniale i z pewnością zachwyci wszystkich!

Jak zrobić makowiec na kruchym spodzie?

To świąteczne ciasto robi się łatwo i szybko. Dzięki temu przepisowi makowiec z puszki na kruchym spodzie upiecze każdy. Najpierw trzeba zagnieść ciasto z mąki pszennej, cukru, miękkiego masła, żółtek i jajka oraz kwaśniej śmietany. Ciastem wykłada się dno formy, a resztki kroi się w paski. Następnie wykłada się masę makową z puszki. Na wierzchu należy ułożyć paski ciasta, aby powstała kratka. Tak przygotowane ciasto piecze się w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut.

Przepis na makowiec na kruchym spodzie

  • To łatwy i szybki przepis na pyszne i pełne świątecznych smaków ciasto.
  • Kruchego ciasta nie trzeba chłodzić. Od razu rozwałkowuje się je i wykłada dno formy.
  • Nie trzeba samodzielnie robić masy makowej. Dzięki wykorzystaniu gotowej masy makowej z puszki znacznie skraca się czas przygotowania.
  • Ciasto piecze się w tortownicy o średnicy 24 cm.
  • Lekko modyfikując przepis, można upiec doskonałą tartę makową na kruchym spodzie. Dno i boki formy do tarty należy wyłożyć ciastem i dalej postępować według przepisu.
  • Wilgotny makowiec na kruchym spodzie to doskonały słodki wypiek na święta Bożego Narodzenia. Można serwować go też na inne okazje i święta.

Pod materiałem wideo znajdziesz więcej przepisów na wyborne ciasta z makiem

SKŁADNIKI

  • 850 g gotowej masy makowej z puszki
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do przesianej mąki wyspać cukier i proszek do pieczenia. Dodać masło i zagnieść ciasto. Dodać żółtka, jajko i śmietanę. Energicznie zagnieść gładkie ciasto.
  • Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość kilku milimetrów. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki.
  • Ciastem wyłożyć dno formy. Resztki ciasta pokroić w paski o szerokości około 2 cm. Równomiernie wyłożyć masę makową. Na wierzchu ułożyć paski ciasta, aby powstała kratka.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
  • Przed podaniem pokroić na porcje i posypać cukrem pudrem.
Beszamel - Jak zrobić mase makową?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej