Doskonały sernik piernikowy na Boże Narodzenie. Jego sekretem jest sposób pieczenia

sernik piernikowy
Autor: Shutterstock Jak zrobić sernik piernikowy? Sprawdźcie szybki przepis na to obłędne ciasto na Boże Narodzenie.
łatwy
20 min
12

Dieta wegetariańska

Piernik i makowiec to tradycyjne ciasta, które wypieka się na święta Bożego Narodzenia. Czy oba ciasta można połączyć? Oczywiście, że można. Pyszny i rozpływający się w ustach makowiec w cieście piernikowym to przepis na doskonałe świąteczne ciasto. Przepis jest łatwy i szybki, a efekt końcowy przechodzi najśmielsze oczekiwania. Poznajcie sprawdzony przepis na makowiec w cieście piernikowym.

Sernik piernikowy – składniki

Do upieczenia domowego sernika o smaku piernika wykorzystuje się produkty proste i niedrogie. Wszystkie artykuły można bez problemu kupić w jednym większym sklepie spożywczym. Właśnie teraz wiele z nich jest dostępnych w atrakcyjnych cenach. Co jest więc potrzebne do zrobienia sernika piernikowego?

Na liście składników znalazły się produkty do przygotowania spodu i masy serowej:

  • spód – korzenne ciasteczka i roztopione masło
  • masa serowa – twaróg na sernik z wiaderka, śmietanka, cukier i cukier z prawdziwą wanilią, jajka i mąka pszenna

Jak zrobić sernik piernikowy?

Sernik na piernikowym spodzie jest łatwy. Nawet jeżeli macie małe doświadczenie w pieczeniu tego typu ciast w domu, z tym przepisem obłędny sernik świąteczny wyjdzie na piątkę z plusem. Przygotowanie nie powinno zająć dłużej niż 20 minut, a resztę pracy wykona piekarnik.

Najpierw należy zrobić kruchy spód z korzennych ciasteczek i roztopionego masła. Wykłada się nimi dno tortownicy. Następnie przygotowuje się masę serową. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twaróg na sernik uciera się z cukrami i kolejno dodaje pozostałe składniki – jajka, mąkę i śmietankę. Kiedy składniki połączą się w jednolitą i gładką masę, należy przelać ją na ciasteczkowy spód. Wystarczy już tylko upiec sernik.

Jak upiec sernik piernikowy?

Sposób pieczenia sernika o smaku piernika nie jest skomplikowany, ale przebiega w dwóch etapach. To właśnie ten proces sprawia, że sernik na piernikowym spodzie jest puszysty, pyszny i nie opada.

Formę z ciastem wstawia się do piekarnika, który należy wcześniej nagrzać do 170 stopni C. W tej temperaturze świąteczne ciasto piecze się przez kwadrans. Drugi etap pieczenia polega na zmniejszeniu temperatury do 110 stopni C i pieczeniu sernika jeszcze przez półtorej godziny.

Kiedy czas pieczenia minie, ciasto pozostawia się w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami i zostawia do ostygnięcia, a następnie trzeba wstawić je do lodówki.

Jak podawać sernik piernikowy?

Pyszny i rozpływający się w ustach sernik o smaku piernika to propozycja na świąteczne ciasto. Pysznie smakuje podczas Bożego Narodzenia, ale można upiec je także na inne okazje. Sernik jest uniwersalny i będzie smakował każdemu. Oryginalnym smakiem sernika będą zachwyceni nie tylko fani piernika.

Tuż przed podaniem sernik można udekorować. Sprawdzi się polewa czekoladowa lub karmelowa. Wierzch piernikowego sernika można posypać drobno posiekanymi orzechami lub prażonymi płatkami migdałowymi. Jak posypkę można wykorzystać kakao lub startą gorzką czekoladę. Sernik pięknie prezentuje się udekorowany małymi lukrowanymi pierniczkami.

SKŁADNIKI

  • SPÓD:
  • 250 g ciasteczek korzennych
  • 80 g roztopionego masła

  • MASA SEROWA:
  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 270 ml śmietanki 30%
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 80 g mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasteczka korzenne zmielić i wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć nimi dno formy, dociskając łyżką. Wstawić do lodówki.
  • Twaróg na sernik utrzeć z cukrem i cukrem z prawdziwą wanilią.
  • Cały czas ucierając, dodawać po jednym jajku.
  • Do masy serowej wsypać mąkę i miksować do połączenia składników.
  • Wlać śmietankę i zmiksować na gładką i jednolitą masę.
  • Masę serową przelać na ciasteczkowy spód. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110 stopni C i piec 90 minut.
  • Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki na całą noc.
  • Podawać na deser podczas świąt Bożego Narodzenia i na inne okazje.
Sernik po wiedeńsku na Boże Narodzenie
Anna Szulc-Górska
więcej