Speculoos - belgijskie ciasteczka korzenne - upiecz je na święta!
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Speculoos to belgijskie ciasteczka korzenne, o smaku nieco podobnym do naszych pierniczków, ale bardziej kruche. Powstają bez dodatku miodu i sody, ciasto nie musi leżakować, wymaga tylko chłodzenia, jak ciasto kruche.
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej
- 140 g cukru trzcinowego
- 150 g masła, zimnego
- 1 łyżeczka przyprawy do speculoos, czyli mieszanki, na którą składa się: 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 4 łyżki mleka (60 ml)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszać z cukrem i przyprawami. Dodać masło, mleko i zagnieść (można wyrobić w malakserze).
- Ciasto zawinąć w folię, lekko spłaszczyć i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość 4 – 5 mm.
- Foremkę do speculoos oprószyć mąką. Kawałki rozwałkowanego ciasta wciskać w foremkę, nadmiar odcinając i wyrównując nożem. Z braku foremek można użyć wałka z wzorami albo naszych zwykłych foremek do ciastek.
- Wykładać (wystukując) na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 170ºC przez 15 – 20 minut. Po upieczeniu przestudzić na kratce. Przechowywać do 7 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.