Świąteczny piernik w wersji keto. Idealny dla osób na diecie niskowęglowodanowej i z cukrzycą

Świąteczny piernik w wersji keto. Idealny dla osób na diecie niskowęglowodanowej i z cukrzycą
Autor: Shutterstock Świąteczny piernik w wersji keto. Idealny dla osób na diecie niskowęglowodanowej i z cukrzycą
łatwy
20 min
12

Piernik keto to idealny wybór na święta dla tych, którzy unikają cukru i węglowodanów. Aromatyczny, puszysty, o intensywnym smaku przypraw korzennych i kakao, w połączeniu z powidłami śliwkowymi zachwyci każdego. Prosty w przygotowaniu, ten fit piernik doskonale wpisuje się w klimat bezcukrowych wypieków.

Piernik keto – idealny wypiek na święta bez cukru

Święta nie muszą oznaczać rezygnacji z tradycyjnych deserów. Piernik keto to zdrowsza alternatywa dla klasycznych wypieków, oparta na mące migdałowej i kokosowej, z dodatkiem przypraw korzennych i kakao. Dzięki zamianie cukru na ksylitol, deser zyskuje świąteczny aromat, zachowując przy tym niski indeks glikemiczny. Powidła śliwkowe, użyte w przepisie, dodają mu tradycyjnego charakteru.

Zobacz również:

Najlepszy przepis na domową przyprawę do piernika. Wystarczy kilka składników i 15 minut

Domek z piernika: prosty przepis w kilku krokach, jak zrobić piernikową chatkę

Tradycyjny polski miodownik: sprawdzony przepis na doskonałe ciasto nie tylko na święta

Najpyszniejsze kruche ciasteczka - maślane i chrupiące

Piernik staropolski - tradycyjny przepis na piernik dojrzewający

Kalendarz przygotowań świątecznych. Jak krok po kroku przygotować się do Wigilii i świąt Bożego Narodzenia?

Jak przygotować keto piernik?

Przygotowanie piernika keto jest szybkie i proste. Wystarczy kilka składników, takich jak masło, śmietanka i jaja, oraz odpowiednia mieszanka mąk. Kluczowy etap to delikatne połączenie piany z białek z masą piernikową, dzięki czemu ciasto zachowuje lekkość i puszystość. Całość dopełnia aromatyczna polewa kakaowa oraz dekoracyjne płatki migdałowe, które podkreślają wyjątkowy smak wypieku.

Piernik keto – przepis krok po kroku

SKŁADNIKI

  • 60 g mąki migdałowej
  • 70 g mąki kokosowej
  • 2 g proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • 40 g kakao
  • 20 g przyprawy do piernika
  • 140 g ksylitolu
  • 115 ml śmietany 30%
  • 100 g powideł śliwkowych
  • 20 g płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozpuść 150 g masła, dodaj śmietankę, kakao, przyprawę do piernika i ksylitol.
  • Wymieszaj na gładką masę i ostudź.
  • Połącz żółtka z mieszanką maślaną, dodaj mąkę migdałową i kokosową oraz proszek do pieczenia.
  • Delikatnie wmieszaj ubite na sztywno białka.
  • Przełóż masę do keksówki wyłożonej pergaminem.
  • Piecz w temperaturze 170°C przez 50 minut.
  • Przekrój wystudzone ciasto, posmaruj powidłami bez cukru i przykryj drugą częścią piernika.
  • Rozpuść 50 g masła, dodaj kakao i ksylitol, wymieszaj na gładką masę.
  • Polać piernik polewą i udekoruj płatkami migdałów.
Piernik i pierniczki – co warto o nich wiedzieć?
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej